Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!


Αυτή η φαρσοκωμωδία σχετικά με την Ζαμπέλα πρέπει επιτέλους να σταματήσει

Ο μύθος σχετικά με την ''απαγορευμένη" ποικιλία και το "ακατάλληλο" τσίπουρο, έχει πλέον καταρριφθεί. Η έλλειψη γνώσης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα από κάποιους με τα γνωστά αποτελέσματα.


Η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική.
 

1. Η Ζαμπέλα (Vitis Lamprusca) απαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο γιατί είναι αμερικάνικο είδος αμπέλου και όχι ευρωπαικό (Vitis Vinifera) που επιτρέπεται να καλλιεργείται ,δηλαδή θέμα καθαρά νομικό.
 

2. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα εάν αφαιρεθούν όλα τα επιβλαβή στοιχεία π.χ. κοτσάνια, "κεφαλή" και "ουρά" του αποστάγματος,φλούδες σταφυλιών,και τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως απόσταξη αμέσως μετά το τέλος της ζύμωσης κ.λ.π. είναι απολύτως ασφαλές σχετικά με την περιεκτικότητα σε μεθανόλη όπως και όλα τα αποστάγματα.
 

3. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα είναι μοναδικό όσον αφορά το άρωμα και την γεύση και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων που παράγονται από άλλες ποικιλίες.
 

4. Η Ζαμπέλα υπερτερεί απέναντι των άλλων ποικιλιών λόγω του ότι οι ανάγκες σε φυτοπροστασία είναι σχεδόν μηδενικές και ταυτόχρονα οι αποδόσεις ανά φυτό πολλαπλάσιες
 

5. Τα συμφέροντα των βιομηχανιών ποτών είναι τεράστια και η κυκλοφορία τσίπουρου Ζαμπέλας, λόγω των παραπάνω, τα καταστρέφει
 

6. Εφόσον η ποικιλία Ζαμπέλας απαγορεύεται γιατί τα φυτώρια αμπελιού ανά την Ελλάδα εμπορεύονται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες φυτών Ζαμπέλας επίσημα???
 

7. Εαν η καλλιέργεια επιτρεπόταν έχει αναλογιστεί κάποιος από τους αρμόδιους τι έσοδα θα είχε το κράτος από την επίσημη διακίνηση τυποποιημένου (με την ένδειξη ΠΟΠ φυσικά) τσίπουρου???Επίσης έχει αναλογιστεί κανείς το όφελος για την τοπική οικονομία και την περιοχή της Άρτας γενικότερα??

 Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας

 Η Ζαμπέλα ή Ιζαμπέλα όπως είναι το πλήρες όνομα της, είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.Το επιστημονικό της όνομα είναι Vitis Lamprusca και ανήκει στα αμερικάνικα είδη αμπέλου που γενικά χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα και όχι σαν καλλιεργούμενα είδη όπως αυτά της ευρωπαικής αμπέλου Vitis Vinifera.

Στην Ελλάδα απαντάται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Άρτας και δευτερευόντως στο Πήλιο και στο Άγιο Όρος.Στην περιοχή της Άρτας βρίσκεται κυρίως στην ορεινή ζώνη αλλά και μεμονωμένα στον κάμπο.Η ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά από τις υπόλοιπες.Δίνει πολύ μεγάλες αποδόσεις καθώς κάθε φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 100 κιλά σταφύλια.

Επίσης είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.Τέλος παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

Νομοθετικά, δεν αναγνωρίζεται στα καλλιεργούμενα είδη του αμπελιού λόγω της προέλευσης της και ως εκ τούτου η Ευρωπαική Ένωση δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της, με σκοπό την παραγωγή κρασιού η άλλων προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν εχει γίνει και τυποποίηση και συσκευασία τσίπουρου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα Τζουμέρκα.Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει κατα συνέπεια και την καλλιέργεια της σε μεγάλες εκτάσεις .

Επιπλέον πρόβλημα θεωρείται η αυξημένη παρουσία ''ξυλοπνεύματος" δηλαδή μεθανόλης, προερχόμενο από το κοτσάνι του σταφυλιού,αλλά αυτό πλέον με την χρήση σύγχρονων σταφυλοπιεστηρίων που τα απομακρύνουν από το αρχικό στάδιο του πατήματος, πλέον δεν υφίσταται.

Δυστυχώς κανένας από τους παράγοντες της Άρτας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδίκησε με νομικές πρωτοβουλίες και επιχειρήματα την κατ' εξαίρεση αδειοδότηση για καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της.

Εάν αυτό συνέβαινε τότε είναι βέβαιο ότι θα γινόταν μια μικρή οικονομική "επανάσταση" σε όλη την περιοχή καθώς θα ήταν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους λόγω των παραπάνω πλεονεκτημάτων της ποικιλίας.

Σημειωτέον δε ότι από το 2011 το ηπειρώτικο τσίπουρο που παράγεται στην  Ήπειρο απο ποικιλίες εκτός της ζαμπέλας έχει πάρει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Το όλο θέμα είναι καθαρά νομικό και θα μπορούσαν οι διοικούντες να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες να λυθεί το όλο θέμα που πραγματικά αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός τομέα που θα μπορούσε να φέρει θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Γιώργος Ζορμπάς
Γεωπόνος
ΣΗΜ "Α-ΤΖ": Το αρχικό μέρος του άρθρου το είδαμε στη σελίδα που διατηρεί στο Fb ο κ. Ζορμπάς. Το δεύτερο μέρος του άρθρου με τίτλο "Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη..." το είδαμε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθαμανίου Άρτας "ΑΘΑΜΑΣ", το οποίο επίσης ο ίδιος υπογράφει

Σχόλια

  1. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Είναι φανταστικό φυτό! Έχω κι εγώ τέτοιο αμπέλι και το τσίπουρό του είναι εξαιρετικό. Εμείς στο Κιλκίς το ονομάζουμε ΟΝΤΕΣΑ, επειδή, λέει, το έφεραν οι πόντιοι από κείνα τα μέρη. Επίσης είναι ανθεκτικό και στην ξηρασία. Το μόνο του μειονέκτημα (αν είναι μειονέκτημα) είναι τα χαμηλά του μπωμέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε efsimos κ εγω απο κιλκις και ενδιαφερομαι για αυτην την ποικιλια. μπορεις να μου δωσεις καποια στοιχεια ωστε να επικοινωνησω μαζι σου; (email, τηλ.).ευχαριστω εκ των προτερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. POSO EXH HRIZA TOY 8ELO KAI EGO TETIO AMPELI NAFTIAXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο νομό Κιλκίς έχει την ίδια -να την κάνει ο θεός- ποικιλία στο χωριό Φανος Παιονίας. Εγγυημένη ξινίλα στο τσίπουρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σκέτος εμετός κατά τη γνώμη μου. αυτή την οσμή ποδαρίλας ούτε στο στρατό δε τη θυμάμαι. ούτε η φυλλοξήρα δεν την προτιμάει πόσο μάλλον και η μπάστρα. η ήπειρος ειναι ειδική στα τυριά, ας αφήσουν τα αποστάγματα σε άλλους και δεν εννοώ το Φανό Παιονίας όπου παρασκευάζεται το ίδιο κατάπτυσμα. Καλώ τους λάτρεις του τσίπουρου όπου το συναντούν να το ραντίζουν με Βαπάμ ή καλύτερα Ράουντ απ. Είθε ο συντοπίτης σας πρωθυπουργός να κάνει ένα δημοψήφισμα για την απαγόρευση του.

      Διαγραφή
    2. Του βρουμουστάφλου,η παραφλού όπως το λέν εδω στην Χαλκιδική, δεν είναι σταφύλι παιδιά, είναι άγριο υποκείμενο που εμβολιάζουν πάνω σ' αυτό τα κανονικά κλήματα... Απορώ πως το πίνουνε. Λένε ότι έχει ένα άρωμα φράουλας?!?! για εμένα το τσίπουρο με λανέιτ η με ρογκόρ μυρίζει καλύτερα

      Διαγραφή
  5. Είναι αλήθεια ότι η Ζαμπέλα όταν την τρως έχει κάποια μυρωδιά, για πολλούς άσχημη. Το τσίπουρο του όμως έχει ευχάριστο άρωμα. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται και στο ΟΡΟΣ. Ένας αδιαμφισβήτητος κανόνας λέει πως το καλλίτερο τσίπουρο είναι αυτό που αρέσει σε σένα.
    ταπεινά efsimos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poli oreo kimeno!
    izabela sta meri mas-stin Georgia legete ADESA . exo psaksi para poli gia tin sigekrimeni pikilia apo pou proerxete kai diavazontas Ellino -Georgiani istoria kataligo sto porizma oti avto to idos stafili legomeno "izabela" proerxete apo ta arxea xronia mas,kai efoson ipirxe kali sxesi sto parelthon metaksi mas ELLADA _ GEORGIA, fisiko kai epomeno na ixame feri emis stin Ellada i esis stin Georgia .... avti iperoxi pikilia ADESA (Izabela) mipos exi sxesi me to taksidi ton argonavton pros tin Kolxida? mipos exi sxesi me to onoma toy Odisea? Kai sto telos: giati na irthe apo tin ameriki kai kai den pige stin ameriki ap ta meri mas.... sas evxaristo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Diavazontas Ellino-Georgiani istoria pikilia Izabela anaferete sixna me too onoma ADESA. ( etsi leme emis stin Georgia) Avti i pikilia erxete apo ta arxea xronia mas ( diapistono istera apo arketa xronia psaxnondas gia tin katagogi toy) Efoson ipirxan paleotera kaliteres sxesis metaksi Elladas kai Georgias , sigura i pikilia avti taksidebse apo tin Ellada pros tin Kolxida i kai antistrofa.... anarotieme an i onomasia ADESA ( zabela) proerxete apoto istoriko prosopo ton Odisea.... kai sto telos: giati na irthe apo tin ameriki kai den pige stin ameriki apo emas? sas evxaristo an diavasate! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ego prosopika ipostirizo pikilia avti , kaliergo,xerome kai ime sigoyri pos sintoma tha vri to dikeo toy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ