Ένταση στην Κριμέα μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών


Επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο 

Φιλορώσοι αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας, φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ενόψει μιας συζήτησης που θα διεξαχθεί με αντικείμενο τον πολιτικό αναβρασμό και την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία.


Περίπου 2.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς Τάταροι που κατάγονται από τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές οι οποίοι κατήγγειλαν τους «ληστές» που άρπαξαν την εξουσία. Μέχρι το μεσημέρι κατέφτασαν στην περιοχή λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από άλλες περιοχές της χερσονήσου και σύντομα οι φιλορώσοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους Τάταρους και φιλοδυτικούς. Από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει ακούγονταν ρωσικά τραγούδια και θρησκευτική μουσική.

Μεταξύ των δύο αντίπαλων διαδηλώσεων είχαν πάρει θέση ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για να τις κρατήσουν σε απόσταση.

Η Κριμαία ήταν το «δώρο» του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ στην Ουκρανία το 1954. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική περιοχή της Ουκρανίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής και ένα μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Καθώς θεωρείται ο τελευταίος ισχυρός προμαχώνας της νέας, φιλορωσικής αντιπολίτευσης στη μετά τον Γιανουκόβιτς εποχή, οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας εκφράζουν ανησυχία για τις αποσχιστικές τάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν εκεί.

Οι Τάταροι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Κάτω η συμμορία», που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι «η Κριμαία είναι ρωσική».

Ο Ρούντικ Ασμάνοφ, ένας 42χρονος Τάταρος επιχειρηματίας, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι θέλει να εκφράσει την υποστήριξή του στο Κίεβο και να τιμήσει τα θύματα των διαδηλώσεων. Από την πλευρά του, ένας 17χρονος που συμμετείχε στη διαδήλωση των φιλορώσων είπε ότι «οι Τάταροι είναι εχθροί μας γιατί συμπορεύονται με τους ληστές στο Κίεβο» και πρόσθεσε: «Πρέπει να αμυνθούμε γιατί αλλιώς θα επικρατήσει το χάος».

Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ένας λαός τουρκικής καταγωγής. Το 1944, επί Στάλιν, εκδιώχθηκαν βιαίως σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη ναζιστική Γερμανία. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στα τέλη του 1991.

Ο ηγέτης των Τάταρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το πλήθος αλλά γιουχαΐστηκε από τους φιλορώσους διαδηλωτές, είπε στο Reuters: «Θυμόμαστε τι έκαναν οι Ρώσοι σ' εμάς τους Τάταρους. Σήμερα, εξαιτίας τους, είμαστε μειονότητα στην πατρίδα μας (...). Έχουμε πολεμήσει περισσότερες φορές στο πλάι των Ουκρανών παρά εναντίον τους και είμαστε πιστοί σ' αυτούς». 
 newsbeast.gr

Κριμαία: Το νέο πεδίο συγκρούσεων Δύσης και Ρωσίας
Ένταση και επεισόδια στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στην Κριμαία   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ