Παραδοσιακές απόκριες στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


Πλούσιο και βασισμένο στα ήθη και τα έθιμα των Τζουμέρκων, είναι το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Τοπικούς Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων την Κυριακή 2 και την Δευτέρα 3 Μαρτίου.


Ο Δήμος θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες που θα επιλέξουν να περάσουν τις Απόκριες και τα Κούλουμα στα χωριά του Δήμου μας, άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα όπως χαλβάς, λαγάνες, ελιές φασολάδα.

Αναλυτικά σε κάθε Τοπική Κοινότητα το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Ελληνικό: Tην Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της τζαμάλας στην κεντρική πλατεία, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.
Αετορράχη - Λάζαινα: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 20.30 άναμμα της Τζαμάλας χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Χάσκω», προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.
Κωστήτσι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της Τζαμάλας, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, φασολάδα και σαρακοστιανά.
Πλαίσια: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της «Δέπω» στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Χάσκω», προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.
Κορύτιανη: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 ανάμα της Τζαμάλας χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού και στην συνέχεια γλέντι στο κτίριο του καφενείου του χωριού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του καφενείου του χωριού.
Καλέντζι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 20.30 άνομα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού και εδεσμάτων. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Πηγάδια: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στo κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
Πλατανούσα: Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί στις 11 π.μ στην κεντρική πλατεία με την αναβίωση του παλιού «Πλατανουσιώτικου καρναβαλιού» με διαφορά δρώμενα. Το βράδυ και ώρα 18.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, μασκαρεμένοι πλέκουν το γαϊτανάκι και παίζουν το παραδοσιακό έθιμο «γανωτζής» και στην συνέχεια γλέντι στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.
Χουλιαράδες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.00 ανάμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Βαπτιστή: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.00 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.
Μιχαλίτσι: α) Στον Συνοικισμό Καίσαρη: Την Κυριακή το βράδυ άναμα της Τζαμάλας, καρναβάλι, ορχήστρα, χορός, κρασί σουβλάκια στην πλατεία Αγίων Πάντων.
Την Δευτέρα τα κούλουμα θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
β) Στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου: Την Δευτέρα θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, χορός στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Ποτιστικά: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα και θα ακολουθήσει γλέντι στην κεντρική πλατεία.
Πετροβούνι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Συρράκο: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Καλαρρύτες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων μασκαρεμένοι πλέκουν το γαϊτανάκι, παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι «Χάσκα». Την Δευτέρα το πρωί θα γίνει περιφορά του καρνάβαλου στο χωριό και στην συνέχεια θα τον κάψουν στην κεντρική πλατεία και το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Ματσούκι: Την Κυριακή το βράδυ άναμα φωτιάς στις 19.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού προσφορά βραστής προβατίνας, πίτες, άφθονο κρασί και τσίπουρο και χορός γύρω από την φωτιά μέχρι το πρωί.
Βαθύπεδο: Για πρώτη χρονιά φέτος και σ’ αυτό το χωριό του Δήμου μας θα προσφερθούν φασολάδα και άλλα νηστίσιμα την Καθαρά Δευτέρα.
Πράμαντα: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφορά εδεσμάτων όπως πίτες, κρασί και γλέντι γύρω από την φωτιά.
Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει γλέντι.

http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ