Εξέταση αίματος αποκαλύπτει νωρίς τη σκλήρυνση κατά πλάκας


Ένα αντίσωμα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα αρκετούς μήνες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Εάν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας, εκτιμούν οι ερευνητές. «Η ανίχνευση της νόσου πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων σημαίνει βελτίωση της θεραπείας και ίσως πρόληψη ορισμένων συμπτωμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βιόλα Μπίμπεραχερ, από την Κλινική Νευροανοσολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM), στη Γερμανία.

Η μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος 16 εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της), και 16 υγιών συνομηλίκων τους. Τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί δύο έως εννέα μήνες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου.

 Οι επιστήμονες του TUM αναζητούσαν ένα αντίσωμα στην πρωτεΐνη KIR4.1, η οποία ανευρίσκεται στο αίμα ορισμένων πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κανένας από τους υγιείς εθελοντές δεν έφερε αντισώματα σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά απ’ όσους εκδήλωσαν τελικά σκλήρυνση κατά πλάκας οι επτά ήταν θετικοί ενώ ακόμα δύο είχαν οριακά επίπεδα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων στην KIR4.1 προηγείται της εκδήλωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιον ρόλο παίζουν στην ανάπτυξή της», πρόσθεσε η δρ Μπίμπεραχερ.

Η μελέτη έχει προγραμματισθεί να παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN), που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Φιλαδέλφεια.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ