Γεμάτο παγίδες το εφετινό έντυπο Ε9 για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων


Η σχετική δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά έως 30 Μαΐου 2014

Νέες παγίδες για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων επιφυλάσσει το εφετινό έντυπο Ε9 που υποχρεούνται να συμπληρώσουν τους επόμενους μήνες όχι μόνο εκείνοι που έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση αλλά εκατοντάδες χιλιάδες που ρύθμισαν  - δήλωσαν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά έως 30 Μαΐου 2014.

Όμως, υποχρεωτικά θα υποβληθεί και από όσους έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους. Με την υποχρεωτική αναγραφή ημιυπαίθριων αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας και το χαράτσι ακινήτων

Επίσης, ακίνητα τέκνων θα δηλωθούν από τον γονιό χωρίς να βγάλει κλειδάριθμο το παιδί, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια.

Υποχρεωτικά θα δηλωθούν οι στεγασμένοι κοινόχρηστοι χώροι που αναγράφονται στο συμβόλαιο ως παρακολούθημα του ακινήτου δηλαδή αποθήκες και χώροι στάθμευσης.

Διορθώσεις θα πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν λάθη στα τετραγωνικά, τη διεύθυνση, την κατηγορία ακινήτου κτλ., ενώ οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν κτίσματα ειδικού σκοπού για να απαλλαγούν από το χαράτσι ακινήτων

Ειδικότερα υποχρέωση να υποβάλουν φέτος τη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξής: 

-         Όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014.Σʼ αυτή την κατηγορία, υπάγονται όσοι το περασμένο έτος: πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα, μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές, κληρονόμησαν ακίνητα, μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων, είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

-         Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

-         Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού.  Στην κατηγορία αυτή υπάγονται  οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια, κ.λπ. Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

-         Ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαιθρίους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι χώροι και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους («τακτοποιημένη» ή «νομιμοποιημένη») κατάσταση ώστε η εικόνα του Ε9 συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

-         Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφεται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει, να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

-         Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν την παρέλευση της τετραετίας. Επίσης το Ε9 θα υποβάλλει και ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα.

-         Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

-         Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.

-         Οι Ο.Τ.Α. για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει  προσδιορισθεί η αποζημίωση,  για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από Ο.Τ.Α. ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).


Σιωμόπουλος Ντίνος 
tovima.gr  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ