Ε9: Τα 23 σημεία - παγίδες


Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν φέτος έντυπο Ε9 στη φορολογική τους δήλωση

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του εντύπου να προσέξουν τα ακόλουθα σημεία-παγίδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος:



1. Διαγραφή ακινήτων. Τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όψι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής αυτού από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

2. Αυθαίρετα.
Σε περίπτωση δήλωσης αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιφάνειας για την οποία ο ιδιοκτήτης θα υπόκειται σε φορολόγηση.

3. Τακτοποιημένοι αυθαίρετοι βοηθητικοί χώροι. Δεν προβλέπεται ξεχωριστός κωδικός στον οποίο θα έπρεπε να δηλωθούν οι τακτοποιημένοι αυθαίρετοι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης. Για αυτούς εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% κατά τον υπολογισμό φόρου.

4. Αγροτεμάχια. Δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκοτόπια, μεταλλεία-λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης.

5. Κοινόχρηστοι χώροι. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες πρέπει να δηλωθούν από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του, εφόσον αποτελούν πρακολουθήματα του ακινήτου.

6. Κατοικίες θυρωρών. Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικίες τους θυρωροί και ανήκουν από κοινού σε όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, πρέπει να δηλωθούν από τον καθένα ξεχωριστά.

7. Ημιυπόγειοι χώροι. Οι ημιυπόγειοι χώροι πρέπει να αναγραφούν ως ισόγειοι εκτός αν υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας.

8. Ημιώροφοι. Ο κάθε ημιώροφος πρέπει να αναγράφεται ως πρώτος όροφος.

9. Πατάρια. Το πατάρι προστίθεται στην επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου που φορολογείται.

10. Ξεχωριστό Ε9. Ξεχωριστή δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο TAXISnet από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

11. Ανήλικα τέκνα. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου πρέπει να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα στο όνομα του τέκνου.

12. Ενιαία ιδιοκτησία. Κάθε ενιαία ιδιοκτησία αναγράφεται σε μία γραμμή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

13. Κτίσματα - οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά.

14. Έτος κατασκευής. Το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της.

15. Οριζόντια ιδιοκτησία. Εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων ή βοηθητικών χώρων.

16. Συνιδιοκτησία. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας των ακινήτων αναγράφεται με τη χρήση πέντε δεκαδικών ψηφίων.

17. «Τυφλό κτίσμα». Όταν κτίσμα έχει πρόσοψη αποκλειστικά σε ακάλυπτο χώρο ή σε αίθριο ή σε στοά, θεωρείται «τυφλό». Όταν οικόπεδο ή γήπεδο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο ή πλατεία, θεωρείται τυφλό.

18. Μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σε περίπτωση μεταφοράς συντελεστή δόμησης ως γεωγραφικά στοιχεία αναγράφονται αυτά του βαρυνόμενου ακινήτου, ως επιφάνεια αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα του μελλοντικού κτίσματος ως όροφος, πλην του ισογείου που έχει τον κωδικό 0, αναγράφεται ο κωδικός 1 και δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου.

19. Βοηθητικοί χώροι. Η επιφάνεια βοηθητικών χώρων αποθηκών, κολυμβητικών δεξαμενών και θέσεων στάθμευσης που αποτελούν, κατά τον τίτλο κτήσης ή τη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας, παρακολούθημα κτίσματος αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι αυτού.

20. Διαφορετικά ποσοστά. Όταν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά ή διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα επί του ίδιου ακινήτου, αυτά αναγράφονται σε χωριστές γραμμές.

21. «Σκελετοί». Οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν μεν δημιουργηθεί, αλλά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014 δεν είχε ακόμη κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός (σκελετός) αυτών, δηλώνονται ως οικόπεδα με τα ποσοστά ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας επί αυτού.

22. Κτίσματα χωρίς στέγη. Δεν αναγράφονται στοιχεία κτίσματος όταν υπάρχει παντελής έλλειψη στέγης. Αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης που το καθιστά μη λειτουργικό, τότε αναγράφεται ως ημιτελές.

23. Δικαίωμα υψούν. Το δικαίωμα υψούν, που έχει δημιουργηθεί ως αυτοτελής ιδιοκτησία με συμβολαιογραφικό έγγραφο, αναγράφεται ως οικόπεδο με το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του όλου οικοπέδου, χωρίς να συμπληρώνεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο.
madata.gr - Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ