Τι συνδέει τη θάλασσα της Κέρκυρας με την Απουλία στη Νότια Ιταλία;


Τι κοινό μπορεί να έχουν οι Παξοί και η θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας με αυτήν της Απουλίας στη Νότια Ιταλία; 

Τι συνδέει τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία; Τι «ενώνει» το Κατάκολο στη Δ. Ελλάδα με το Kraps-MarinezRoscovec στα νοτιοδυτικά της Αλβανίας;


Η παρόμοια δομή και ηλικία πετρωμάτων, καθώς και η ίδια γεωολογική ιστορία, είναι η απάντηση των ειδικών του ΥΠΕΚΑ και της νορβηγικής Petroleum Geo Services που πραγματοποιήσε τις έρευνες σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Εφόσον λοιπόν βρέθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις περιοχές αυτές, γιατί να μην βρεθεί και στις αντίστοιχες ελληνικές;

Αυτή είναι και η ουσία της χθεσινής ανακοίνωσης του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ότι «από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωολογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες, δηλαδή ΝΑ Ιταλία και Αλβανία».

Τη θεωρία των περιοχών με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά, δομή και ηλικία, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο ενώπιον ενός κοινού από 150 στελέχη που εκπροσωπούσαν 40 εταιρείες από 120 χώρες, ο επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων της νορβηγικής PGS Γιόρν Φούρστεναου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων (AAPG) που διεξήχθη στην Αθήνα.

Τώρα, η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων ολοκληρώθηκε, και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα γίνει και η ερμηνεία τους, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα για το αν και σε τι ποσότητες υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η λεγόμενη ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, Δυτικά Κέρκυρας) έχει συγγενική δομή πετρωμάτων, τέτοια που να μπορεί να «παγιδεύσει» πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, με την λεγόμενη Απούλια ζώνη στη Νότια Ιταλία, όπου εξορύσσεται ήδη πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα, το Κατάκολο (τμήμα της Ιόνιας ζώνης) προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη Νότια Αλβανία. Και μια τρίτη περιοχή, τα Ιωάννινα, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο, επίσης στη Νότια Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί πολλές ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές και για το λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επενδύσει η Shell.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι τόσο κατά τη χθεσινή ανακοίνωση, όσο και σε παλαιότερες, το βάρος πέφτει και πάλι στο Ιόνιο. Για τη Νότια Κρήτη, για την οποία υπάρχει μεγάλη φιλολογία σχετικά με την ύπαρξη υδρογοναθράκων, δεν υπάρχουν παρόμοιες συγκριτικές αναφορές. Η απάντηση που δίνεται, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη συσχέτιση στοιχείων από περιοχές γειτονικών χωρών ώστε να φανούν γεωλογικές συνέχειες. Κι αυτό καθώς η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης απέχει πολύ από χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Λιβύη, όπου ήδη γίνονται εξορύξεις.

Στο Χιούστον

Σε κάθε περίπτωση, αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα (4-7 Φεβρουαρίου) τα μέχρι τώρα ευρήματα στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή έκθεση στον κόσμο, την «North American Prospect Expo» (NAPE) που γίνεται στο Χιούστον του Τέξας, ενώπιον πολλών χιλιάδων στελεχών από πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς.

Εκτός από τα μεγάλα ονόματα του χώρου, BP, Shell, Chevron, ExxonMobil, Eni, Repsol, ConocoPhlips, μεταξύ των χιλίων και πλέον εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση, μπορεί κανείς να βρει και τη γνωστή μας από τις έρευνες σε Κύπρο και Ισραήλ, Noble Energy, τη Halliburton Energy Resources, μικρότερες σαν τις Alaska Oil and Gas Opportunities, East Texas Oil and Gas, κλπ.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης