Πύργος: Στο "σφυρί" σπίτι οικογένειας για χρέος 6.000 ευρώ


Και όντως, χθες στις 4 το απόγευμα, στο Ειρηνοδικείο Πύργου, παίχτηκε ένα ακόμα δράμα από τα δεκάδες που ζούμε καθημερινά στον καιρό του μνημονίου. 


Μια συμβατική  οικογένεια αλλοτινών εποχών, με σπίτι, δουλειά και μια συνηθισμένη καθημερινότητα που μπορούσε να ζει αξιοπρεπώς και να καλύπτει τις υποχρεώσεις της, κοντεύει να βρεθεί στο δρόμο, αφού για ένα χρέος δανείου που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει λόγω ανεργίας και οικονομικών δυσχερειών, χάνει το σπίτι της.

Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, που βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 6.000 ευρώ! Η οικογένεια του κ. Νίκου Τρίμη, που υποστηρίζει ο ίδιος δεν ενημερώθηκαν καν από δικαστικό κλητήρα για την κατάσχεση και το διάβασαν στο δημοσιευμένο απόσπασμα πλειστηριασμού σε τοπική εφημερίδα, ζήτησαν την συνδρομή και υποστήριξη του Κινήματος ενάντια στο Μνημόνιο, μήπως και με την οργανωμένη αντίδραση καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους.

Ένα παλαιό σπιτάκι στην οδό Σαρανταπόρου είναι και όχι καμία βίλα, όπως λέει ο ίδιος. Έτσι, χθες το απόγευμα στις 4, την ώρα που επρόκειτο να γίνει ο πλειστηριασμός, το Κίνημα ενάντια στο Μνημόνιο κατάφερε με το κάλεσμά του να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο και όλοι μαζί να αποκλείσουν την είσοδο του Ειρηνοδικείου για να παρεμποδίσουν την διαδικασία. Και το κατάφεραν!

Ο πλειστηριασμός τελικώς δεν έγινε, η συμβολαιογράφος που τον είχε αναλάβει ήρθε, ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανένας πλειοδότης, προφανώς γιατί γνώριζαν ότι υπήρξε κινητοποίηση. Ο αποκλεισμός ήταν ειρηνικός, δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο, αλλά παρ΄όλα αυτά κλήθηκε από κάποιους η Αστυνομία – πιθανόν από τους υπεύθυνους διεξαγωγής του πλειστηριασμού- και λίγο μετά τις τέσσερις και μισή το απόγευμα εμφανίστηκε μικρή αστυνομική δύναμη που απλά ενημερώθηκε για το θέμα και παρέμεινε μέχρι τις πέντε, δηλαδή μια ώρα μετά την έναρξη του πλειστηριασμού όπως ορίζει ο νόμος.

« Δεν έχουμε ψωμί να φάμε πώς να πληρώσουμε το δάνειο;»

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που επρόκειτο να βγει στον πλειστηριασμό κ. Νίκος Τρίμης που ήταν εργολάβος- κατασκευαστής,  μιλώντας για το πώς έφτασε ως εδώ τόνισε ότι για όλα φταίει η ανεργία και το πώς μας έφτασαν ως εδώ με τα μνημόνια.

«Είχαμε πάρει το 2007 κάποιο δάνειο επαγγελματικό από την Γενική Τράπεζα και αρχικά, μέχρι το 2009 που είχαμε δουλειά, πριν μας διαλύσει οικονομικά η κρίση, το πληρώναμε κανονικά και είχε μείνει ένα υπόλοιπο περίπου 6000 ευρώ.  Από τότε, επειδή οι βασικές μας υποχρεώσεις ήταν πολλές, σταματήσαμε να πληρώνουμε τις δόσεις, όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί δεν μπορούσαμε. Δεν παραγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας αυτή, ούτε αρνούμαστε να το αποπληρώσουμε, όταν θα έχουμε δουλειά θα το κάνουμε. Είμαστε άνεργοι στην οικογένεια,  τρία χρόνια, στις 18 Απριλίου κλείνουμε χωρίς δουλειά, οπότε καταλαβαίνετε! Εγώ ήμουνα εργολάβος- κατασκευαστής, αλλά δουλειά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα!

Το σπιτάκι αυτό στην οδό Σαρανταπόρου ανήκει στην γυναίκα μου και  είναι πρώτη κατοικία, δεν έχουμε άλλο σπίτι να μείνουμε.  Δηλαδή αν δεν τύχαινε να το  διαβάσουμε στην εφημερίδα και να ενημερώσουμε το Κίνημα ενάντια στο Μνημόνιο να μας συμπαρασταθεί, θα γινόταν κατάσχεση και θα μας έβγαζαν στο δρόμο και δεν θα το παίρναμε είδηση. Γιατί εμείς δεν είμαστε αντιδραστικοί άνθρωποι για να τους εμποδίσουμε, ούτε εγκληματίες, άνεργοι είμαστε!

Θέλω όμως να πω, ότι δεν έχουμε παραλάβει κανένα χαρτί ούτε από την τράπεζα ούτε από δικαστικό κλητήρα ότι πρόκειται να μας κατασχέσουν το σπίτι και το διαβάσαμε προ ημερών στην… εφημερίδα, στα αποσπάσματα πλειστηριασμών! Εκεί λοιπόν διαβάσαμε ότι το σπίτι μας στις 29 Ιανουαρίου 2014 βγαίνει στον πλειστηριασμό.

Από τη στιγμή που δεν έγινε τελικά ο πλειστηριασμός, έχω σκοπό να πάω στην τράπεζα και να προσπαθήσω να βρούμε μια συμβιβαστική λύση να σώσουμε το σπίτι μας και να ζητήσουμε μια παράταση για την αποπληρωμή των δόσεων. Τώρα δεν έχουμε ψωμί να φάμε, πώς θα πληρώσουμε την τράπεζα;»
Το Κίνημα ενάντια στο Μνημόνιο κατάφερε με κινητοποίηση των μελών του να σταματήσει τον πλειστηριασμό στο Ειρηνοδικείο - Άλλοτε εργολάβος και τώρα τρία χρόνια άνεργος

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Το  ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης, κυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι στο διαδίκτυο μέσω facebook από το Κίνημα ενάντια στο Μνημόνιο με την ένδειξη  «S. O. S - Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν» και έγραφε χαρακτηριστικά « Σήμερα το απόγευμα στις 4.00 θα γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας σε δανειολήπτη για χρέος σε Τράπεζα 6.000 ευρω !!!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ !!
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 4.00 !!
ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ !!!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ!»

«Σήμερα το δικό τους σπίτι. αύριο το δικό μας»
Ο κ. Γιώργος Δούνιας, εκπροσωπώντας το Κίνημα ενάντια στο Μνημόνιο, τόνισε ότι ενημερώθηκαν χθες το πρωί από τον κ. Τρίμη που είναι μέλος του Κινήματος για τα τέλη του 1 ευρώ, ότι το απόγευμα στις 4 θα βγάζανε το σπίτι του στον πλειστηριασμό για τραπεζική οφειλή 6000 ευρώ  και μάλιστα πρώτη κατοικία. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε μέσω διαδικτύου ( κυρίως f/b) αλλά και τηλεφώνων και καλέσαμε όλον τον κόσμο να έρθει εδώ μπροστά από την αίθουσα του Ειρηνοδικείου για να εμποδίσουμε τον πλειστηριασμό και τελικώς καταφέραμε να μπλοκάρουμε τη διαδικασία.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, πριν από λίγο καιρό όλοι μαζί καταφέραμε να σώσουμε το σπίτι ενός συνδημότη μας που μια τηλεφωνική εταιρία του έβγαζε το σπίτι στο σφυρί για… 200 ευρώ. Και ο Κώστας είναι εδώ μαζί μας, μπροστάρης και στην δεύτερη παρέμβασή μας,  για να σώσει και εκείνος με την δική του παρουσία το σπίτι άλλου συμπολίτη μας, γιατί δυστυχώς από δω και πέρα έτσι θα γίνεται.

Είναι λοιπόν παρήγορο ότι σώσαμε και δεύτερο σπίτι και όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε στο Κίνημα ενάντια στο μνημόνιο, δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι στα χέρια κανενός τραπεζίτη ή άλλου οργανισμού. Γιατί τα φτιάξαμε με κόπο και με ιδρώτα και η πρώτη κατοικία μας ανήκει και πρέπει να το καταλάβει αυτό και ο κόσμος και να συμμετέχει σε αυτά τα Κινήματα και τις δράσεις. Σήμερα είναι το δικό μας σπίτι, αύριο το δικό τους!»

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"

Την Τετάρτη, 29/1 νίκησε ο Πύργος της ανθρωπιάς για ακόμα μία φορά. Δεκάδες πολίτες έδειξαν στην πράξη πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, στο ισοπέδωμα των μνημονίων, στη χούντα της "γραβάτας" και του κεφαλαίου.

Όλοι μαζί, όπως και στην περίπτωση της WIND, "χαλάσαμε" τα σχέδια των τραπεζιτών που έβγαλαν στο σφυρί την πρώτη κατοικία, δύο συμπολιτών μας στον Πύργο. Βρεθήκαμε στο κτήριο όπου στεγάζονται τα δικαστήρια της πόλης μας και δεν αφήσαμε κανένα αρπακτικό να πάρει το σπίτι τους.

Απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απαντάμε με ενδυνάμωση των κινημάτων αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής. Να ξέρουν πως θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, όλο και πιο αποφασισμένους, όλο και περισσότερους.

Στον καιρό της εσχατιάς, να μην τους χαρίσουμε τίποτα.
Να τους ανατρέψουμε.
Να φέρουμε τα κάτω, πάνω.

πηγη www.ilialive.gr
madata.gr - Πόπη Π

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης