Τα καρναβάλια των γιορτών


Τα «Ραγκουτσάρια» και άλλες τοπικές εκδηλώσεις 

Όσοι θέλουν να μασκαρευτούν και να πάρουν μέρος σε ένα καρναβάλι μέσα στα Χριστούγεννα δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την Καστοριά όπου στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου θα γιορταστούν τα «Ραγκουτσάρια». (Βίντεο)



Βέβαια εκτός από την Καστοριά αντίστοιχα καρναβάλια πραγματοποιούνται και σε μικρότερους δήμους όπως είναι το Άργος Ορεστικό.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε περιοχές της Κοζάνης όπου εκεί το καρναβάλι φέρουν την ονομασία «Μπουμπουσάρια ή Ρουγκουτσάρια».

Το παρελθόν

Για όσους δεν τα γνωρίζουν τα «Ραγκουτσάρια» πρόκειται για ονομασία που έχουν τα καρναβάλια που εορτάζονται στις 6 έως και 8 Ιανουαρίου και είναι αναβίωση των αρχαίων διονυσιακών τελετών. Όπως αναφέρει και ο Δήμος Καστοριάς έχουν την καταγωγή τους από τα αρχαία Χειμερινά Διονύσια, και είναι γνωστά με αυτό το όνομα μόνο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, στα οποία υπήρχε ο θίασος των μεταμφιεσμένων που γύριζε από σπίτι σε σπίτι, μπαίνοντας και χαριεντίζοντας με τους νοικοκυραίους ζητώντας κεραστικά και φιλοδωρήματα. Ήταν κρυμμένοι πίσω από προβιές και αυτοσχέδιες μάσκες, φροντίζοντας στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων που ταλαιπωρούσαν τον κόσμο των καιρών εκείνων.

Στη μακραίωνη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, οι μεταμφιέσεις συνεχίστηκαν και προστέθηκαν νέες γιορτές παραδόθηκε από την προφορική και γραπτή παράδοση. Οι rogatores (ζητιάνοι), που επισκέπτονταν τα σπίτια της περιοχής έπαιρναν κεραστικά και φιλοδωρήματα, αποτρέποντας έτσι τα κακά πνεύματα που δυσκόλευαν τη ζωή των ανθρώπων. Rogatio στα Λατινικά σημαίνει «ζητώ». Πιθανότατα λοιπόν οι «ραγκουτσάρηδες» να είναι οι rogatores του χθεσινού κόσμου.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, οι λατρευτικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας ήλθαν σε αντίθεση με την επίσημη χριστιανική θρησκεία και πολλά στοιχεία λησμονήθηκαν εντελώς. Όμως, αρκετά από αυτά κατόρθωσαν και αντέξανε τα εμπόδια, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Το παρόν

Σήμερα τα «Ραγκουτσάρια» συνεχίζουν να εορτάζονται με τη συνοδεία των χάλκινων, μουσικής και κρασιού. Πλήθος κόσμου ξεχύνεται στους δρόμους της Καστοριάς και αναμειγνύεται με τους μασκαρεμένους χορεύοντας σε αμείωτους ρυθμούς. Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην παρέλαση των μπουλουκιών , όπως ονομάζονται οι ομάδες των μασκαρεμένων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Τουρισμού / Γραφείο Πολιτισμού, στην οδό Αθανασίου Διάκου 1 (πάρκο «Ολυμπιακής Φλόγας»), ώρες γραφείου.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24670 28999.

Το πρόγραμμα των ημερών 6 έως και 8 Ιανουαρίου

6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια

Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στην πλατεία Δαβάκη σε όλα τα παιδιά μετά τον αγιασμό των υδάτων (11:30π.μ.), σε συνεργασία με το σύλλογο «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού “Τα Ραγκουτσάρια”».

6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια και 7 Ιανουαρίου Αϊ-Γιαννιού

«Καστοριανά Ραγκουτσάρια». Τα «μπουλούκια» από νωρίς το απόγευμα ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ξέφρενο αδιάκοπο χορό.

8 Ιανουαρίου 2014

Πατερίτσα - «Καστοριανά Ραγκουτσάρια». Αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ημέρα αυτή με τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού στην οδό Μητροπόλεως (Τσαρσί) με ώρα έναρξης 12:30. Στη συνέχεια γλέντι και χορός μέχρι τελική πτώσεως στην πλατεία Ντολτσό (Πηγή προγράμματος: kozanilife.gr).


 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ