Θα φάμε ποτέ λαχανικά… Σελήνης;


-Η NASA σχεδιάζει να καλλιεργήσει φυτά στον φυσικό μας δορυφόρο το 2015 -Θα στείλει σπόρους φυτών στη Σελήνη για να διαπιστωθεί αν μπορεί να καταστεί δυνατή η ανάπτυξή τους σε... σεληνιακό τοπίο


Ενα ακόμη φιλόδοξο σχέδιο υλοποιείται στα εργαστήρια της NASA. Αναπτύσσεται ένα μίνι θερμοκήπιο που θα σταλεί στη Σελήνη για να διαπιστωθεί αν οι σπόροι φυτών εντός του θα αναπτυχθούν.

Υπάρχουν σχέδια δημιουργίας επανδρωμένων βάσεων στη Σελήνη και στόχος του εγχειρήματος είναι να μάθουμε αν θα μπορούν οι άποικοι να καλλιεργήσουν λαχανικά και φρούτα ώστε να έχουν (σχετική) αυτονομία στη διατροφή τους.


Η ιδέα
 
Οι επιστήμονες της NASA κατασκευάζουν ένα σφραγισμένο δοχείο μέσα στο οποίο θα έχουν τοποθετηθεί σπόροι φυτών. Το δοχείο θα περιέχει αποθέματα αέρα για πέντε ημέρες και κάποιες ποσότητες νερού οι οποίες θα απελευθερωθούν αμέσως μόλις το δοχείο ακουμπήσει το έδαφος της Σελήνης.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του δοχείου, ο αέρας και το νερό που αυτό θα περιέχει σε συνδυασμό με το φως του Ηλιου, μπορούν (θεωρητικά) να επιτρέψουν την ανάπτυξη των φυτών.
Στο δοχείο θα έχουν τοποθετηθεί κάμερες από τις οποίες οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την πορεία της «καλλιέργειας».

Στόχος της NASA είναι το μίνι θερμοκήπιο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2015 ώστε να ταξιδέψει στη Σελήνη με το σκάφος της αποστολής Lunar X-Prize που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει εκείνη τη χρονική περίοδο.

Λαΐνας Θοδωρής 

tovima.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης