Ζητούμενο η μείωση του "φορολογικού χάσματος" στην ΕΕ


Δεσμευτικούς στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ζητάει το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοβουλία της ΄Aννυς Ποδηματά 

 Mετά από κοινή πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου, ΄Aννυς Ποδηματά, και της Ευρωβουλευτή Mojca Kakus Kleva (S&D, Σλοβενία) το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο... 


...πρόκειται στην Oλομέλεια του Δεκεμβρίου να συζητήσει και να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καθιέρωση μετρήσιμων και δεσμευτικών στόχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε μέλος ξεχωριστά. 

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο ψηφίσματος οι Ευρωβουλευτές Ποδηματά και Kleva υπογραμμίζουν πως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο εντός των εθνικών συνόρων, αλλά απαιτεί συνολική δράση στο επίπεδο της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και να θεσπίσει συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους για την μείωση του "φορολογικού χάσματος" στην ΕΕ, αλλά και την ένταξη των στόχων αυτών στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται η πρόοδος που επιτυγχάνει κάθε χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. 

Σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Oικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων με την παρουσία του Επιτρόπου για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, κ. Algirdas Šemeta, η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι "η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο στο εθνικό επίπεδο αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες στο Ευρωπαϊκό επίπεδο" και ρώτησε τον Επίτροπο εάν συμμερίζεται τους στόχους του ψηφίσματος για καθιέρωση μετρήσιμων και δεσμευτικών στόχων και την ενσωμάτωσή τους στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".

O Επίτροπος συμφώνησε επί της αρχής για τη διαμόρφωση δεσμευτικών στόχων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζοντας την ιδέα ενδιαφέρουσα ενώ σχετικά με την εισαγωγή και εξέταση του θέματος της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" τόνισε τα εξής:

 "΄Oπως γνωρίζετε, γίνεται κάθε χρόνο προσπάθεια η διαδικασία αυτή (του Εξαμήνου) να βελτιώνεται και διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των συστάσεων της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη. H φορολογία - κατέληξε ο κ. Šemeta - αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της διαδικασίας και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πλέον πράγματα στο πεδίο του συντονισμού της φορολογίας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ