ΑΡΤΑ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 στο Δήμο Αρταίων


Το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» υλοποιείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού.Στόχος του είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου και κρίσεων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες, ενώ στους εκπαιδευθέντες  θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης και  ένταξη στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Βασικές θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

•Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος/Λήψης απόφασης - Διαχείριση πληροφορίας - Λειτουργία σε ομάδες - Διαχείριση πανικού)
•Πυρκαγιές - Πλημμύρες
•Σεισμοί – Διασώσεις
•Ναυτικά ατυχήματα - Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος
•Πρώτες βοήθειες - Διαχείριση καταυλισμών

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα Υπουργεία :  Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη – Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Πυροσβεστικό Σώμα – Υπουργείο Ναυτιλίας και  Αιγαίου – Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή , Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / ΓΕΑ  - Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών , Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων – Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας , καθώς και  οι Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και PRAKSIS.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους στο Δήμο Αρταίων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο του Δήμου 2681362136.  Τελευταία προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έχει οριστεί η 31 Δεκεμβρίου 2013.

Από την ένταξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 10.000 εθελοντές σε 220 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ