Στα επίπεδα του 1997 έχει επιστρέψει η απασχόληση στο εμπόριο

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Στα επίπεδα του 1997 έχει επιστρέψει η απασχόληση στο ελληνικό εμπόριο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που συνέταξε και φέτος το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. 


Η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου θα παρουσιαστεί από την ΕΣΕΕ την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση που θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προβλέπει στην έκθεσή του σταθεροποίηση του αριθμού των επιχειρήσεων του εμπορίου το 2014, ωστόσο εκτιμά πως η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και το επόμενο έτος.

Προαναγγέλλοντας την έκθεση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης τόνισε πως τα αποτελέσματά της έχουν φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού επιβεβαιώνονται από την έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η σύγκρισή τους αμφισβητεί συγκεκριμένες εισηγήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

«Το επόμενο διάστημα θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την ύφεση και πώς επιτέλους θα επιστρέψουμε σε θετικά πρόσημα. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων εξαντλημένες. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν άμεσες ενέργειες που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες:
  • Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.
  • Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο (‘credit score’) και μοριοδότηση (‘point system’) κατά το αμερικανικό πρότυπο.
  • Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι αποκεντρωμένο, η ΕΣΕΕ θα συνεργαστεί με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του εμπορίου σε αυτό.
  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση με πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο· προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης· διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων· διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης· και τέλος δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση, όχι μόνο φωτογραφικών μεταρρυθμίσεων, αλλά ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης της σημερινής κατάστασης της αγοράς.
Newsroom ΔΟΛ

news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης