Δημόσιο: Έρχονται 1.200 απολύσεις - Ποιοι κινδυνεύουν


Καίει το θέμα των απολύσεων και το παίρνει πάνω του ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται να αποδείξει ξανά πως διαθέτει κρύο αίμα

Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στο τραπέζι βρέθηκαν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στην επιστολή που τους είχε αποστείλει προ ημερών... 


...ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης να επισπεύσουν την αξιολόγηση των δομών των οργανισμών και φορέων που εποπτεύουν, ώστε να διαπιστωθεί με –κατά το δυνατόν- αξιοκρατικούς όρους ποιες θέσεις περισσεύουν, αλλά και ποια κενά εμφανίζουν.

Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, καθώς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθούν 4000 απολύσεις (έχουν ήδη γίνει περί τις 2800), ενώ το ίδιο διάστημα λήγει η προθεσμία για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, για την οποία ουσιαστικά έχουν γίνει ασκήσεις επί χάρτου.

Πάντως, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα έχει αποδεχθεί σιωπηρά να δοθεί για τη διαθεσιμότητα ολιγόμηνη παράταση, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το όλο θέμα θα απασχολήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Έγκυρες κυβερνητικές πηγές, υποστήριζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς στο περιβάλλον του έχει εκφράσει ενόχληση για το γεγονός ότι ως τώρα μόλις τρεις υπουργοί έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις αξιολογήσεις των φορέων τους, τις οποίες εξετάζουν ήδη σχολαστικά οι εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κομβικό σημείο για τις απολύσεις είναι η επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με την τρόικα για το θέμα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσμετρηθεί στη λίστα με τις 4000 συνολικά απολύσεις.

Κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων των αρμόδιων υπουργών με τους τροϊκανούς, υποστηρίζουν πως αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το τι θα δεχτούν τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και θεωρούν πως η δεξαμενή των υπό απόλυση θα γεμίσει με 300-850 εργαζόμενους (από τους 2650 συνολικά σήμερα) στην αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ).

Οι απολύσεις θα αφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου το πολιτικό προσωπικό. Είναι προφανές πως αν συμφωνηθεί η οροφή των 850 εργαζομένων, τότε απλοποιούνται τα πράγματα, καθώς για να κλείσει η λίστα των 4000 υπό απόλυση θα απομένουν περί τους 350 απασχολούμενους στο Δημόσιο. Αυτοί εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν από εντοπισμό περίπου 50-100 επιόρκων ακόμη, από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (130 εργαζόμενοι) που έχει ήδη ανακοινώσει στις 26 Σεπτεμβρίου στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και από τον «ξαφνικό θάνατο» -α λα ΕΡΤ- κάποιων μικρότερων δημόσιων φορέων κι επιχειρήσεων ΝΠΙΔ. Ανάμεσά τους και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηράκλειου Αθήνας (ράδιο Επικοινωνία), του οποίου οι 35 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 20 μήνες και το παθητικό του σταθμού ξεπερνά τις 190 χιλιάδες  ευρώ ετησίως…

Βεβαίως αν υπάρξουν εξελίξεις με την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων των συμβασιούχων –κατά κύριο λόγο- που παραμένουν προσωρινά στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, η κυβέρνηση θα πάρει «βαθειά ανάσα», καθώς προσδοκά να μείνουν στο δρόμο ακόμη και 6000 εργαζόμενοι. (Συνδικαλιστικές πηγές πάντως κατεβάζουν τον αριθμό τους σε περίπου 3800-4000). Αλλά ο χρόνος τρέχει και απομένει λιγότερο από ένα μήνα μέχρι να κλείσουν τα δικαστήρια για τις γιορτές.

Μητσοτάκης: Η κινητικότητα θα συνεχιστεί παρά τις όποιες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

"Η διαδικασία της κινητικότητας και της αξιολόγησης θα συνεχιστεί, παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star και πρόσθεσε: "Είναι χρέος μας να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι οι δημόσιοι φορείς, οι οποίοι πληρώνονται από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη, λειτουργούν κανονικά και με το προσωπικό που πρέπει να έχουν. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια συνολικότερης εξυγίανσης του Δημοσίου, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή στο Δημόσιο".

Η σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Μεταρρύθμισης θεωρείται κρίσιμη, καθώς το πλάνο για τις απολύσεις πρέπει να οριστικοποιηθεί, προκειμένου να παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξεταστούν τόσο η επίτευξη των προαπαιτούμενων για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί εδώ και τέσσερις μήνες, όσο και ο βαθμός προόδου της κυβέρνησης στα υπόλοιπα κεφάλαια του μνημονίου.
madata.gr -Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ