Συναγερμός στις τράπεζες: Συμμορία πουλά κάρτες-κλώνους


Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της «Εspresso της Κυριακής» στις 20 Οκτωβρίου για τις εξελίξεις και τις «μπίζνες» στο «πολεμικό μέτωπο» του σκίμινγκ (της κλοπής δηλαδή κωδικών τραπεζικών καρτών), σήμανε κόκκινος συναγερμός στις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές, καθώς το «φάντασμα» των «κλώνων» στα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών έκανε πάλι την εμφάνισή του! 


Μια νέα συμμορία, που κατασκευάζει και πουλά στο διαδίκτυο (!) κάρτες-κλώνους, χτύπησε αυτή τη φορά από το Βέλγιο, προκαλώντας φόβο σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήκοος Ρουμανίας, που είχε στην κατοχή του τουλάχιστον δέκα κάρτες-κλώνους, τις οποίες πρόλαβε να χρησιμοποιήσει σε ελληνικές τράπεζες βάζοντας «φέσι» σε λογαριασμούς ανυποψίαστων καταθετών. Ευτυχώς, έπειτα από τη σύλληψή του οι τράπεζες αναγνώρισαν την απάτη και αποζημίωσαν τους πελάτες τους.

Πώς όμως βρέθηκε στην Ελλάδα ο Ρουμάνος με τις κάρτες έτοιμες για ανάληψη; Ο ίδιος στην κατάθεσή του υποστήριξε πως φίλος του (στη Ρουμανία) του έδειξε την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που πουλάει κάρτες-κλώνους. Ηρθε σε επαφή με τους διαχειριστές του site και ταξίδεψε μέχρι το Βέλγιο, όπου αντί του ποσού των 800 ευρώ αγόρασε τις κάρτες που αντιστοιχούσαν σε Ελληνες καταθέτες. Ετσι λοιπόν βρέθηκε στη χώρα μας να κάνει αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ, «ξαλαφρώνοντας» τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών.

Πριν από περίπου οκτώ μήνες, η Σκότλαντ Γιάρντ κατάφερε να εξαρθρώσει, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, κύκλωμα χάκερ, το οποίο είχε σπάσει συστήματα ασφαλείας τραπεζικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατασκεύαζε κάρτες-κλώνους. Οι απατεώνες είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδα, μέσω της οποίας πουλούσαν σε ενδιαφερόμενους τις κάρτες και μάλιστα κατά παραγγελία και ανάλογα με τη χώρα ενδιαφέροντος του υποψήφιου πελάτη. Εκείνη την εποχή η Αστυνομία δεν προλάβαινε να συλλαμβάνει Βούλγαρους και Ρουμάνους που έρχονταν στη χώρα μας αεροπορικώς, «εξοπλισμένοι» με τις κάρτες, έτοιμοι να «τινάξουν» το τραπεζικό σύστημα στον αέρα.

Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, από τις έρευνες όχι μόνο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των υπόλοιπων αστυνομικών Αρχών ευρωπαϊκών χωρών, το κύκλωμα των χάκερ από τη Βρετανία μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου είχε καταφέρει να εφοδιάσει με κάρτες-κλώνους δεκάδες απατεώνες σε ολόκληρη την ήπειρο. Υστερα από εκτεταμένες έρευνες και κατόπιν συνεργασίας αστυνομικών από τις χώρες όπου είχε χτυπήσει το κύκλωμα, η Σκότλαντ Γιάρντ κατάφερε να συλλάβει τρεις Βρετανούς, οι οποίοι παρουσίαζαν ξαφνικά καταθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που δήλωναν άνεργοι! Δηλαδή οι Βρετανοί αστυνομικοί έκαναν πράξη το παλιό αμερικανικό σλόγκαν «follow the money» και απλώς ακολουθώντας το χρήμα έφτασαν στην πηγή του κακού.

Το κύκλωμα δρα σε όλη την Ευρώπη

Εκεί όμως όπου οι αστυνομικές Αρχές πίστεψαν πως είχαν εξαρθρώσει τους χάκερ, ήρθαν στο προσκήνιο και νέοι «κλώνοι». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εspresso της Κυριακής», οι Αρχές πιστεύουν ότι το κύκλωμα βρήκε νέους μιμητές στο Βέλγιο. Ηδη έχει ειδοποιηθεί για τη σύλληψη του Ρουμάνου η Ιντερπόλ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει και άλλες καταγγελίες για κάρτες-κλώνους. Οι καταγγελίες προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ουγγαρία και αφορούν συλλήψεις -στην πλειονότητά τους- υπηκόων κρατών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους κάρτες που φέρεται να τις είχαν αγοράσει από άγνωστα άτομα σε Βέλγιο και Ολλανδία.
madata.gr
Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης