Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ


 -Η επίσκεψη του σχεδιάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια και αναβλήθηκε στο παρα πέντε τουλάχιστον τρεις φορές, ενδεικτικό της ψυχρότητας του κλίματος που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να συμμετάσχει σε ελληνορωσικό φόρουμ που οργανώνει το Ιδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το ίδρυμα Αγίου Ανδρέα για την επέτειο της σύναψης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.


Θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το φυσικό αέριο θα αποτελέσει βασικό θέμα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, δηλαδή η ΔΕΠΑ και ο South Stream.

Η επίσκεψη του σχεδιάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια και αναβλήθηκε στο παρα πέντε τουλάχιστον τρεις φορές, ενδεικτικό της ψυχρότητας του κλίματος που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών. Η ενέργεια όμως αποτελεί έναν αρκετά καλό λόγο για να αναβαθμιστούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, οι αγωγοί και οι επενδύσεις.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός ΙGB για παράδειγμα προβληματίζει τη ρωσική πλευρά. Διότι η Ρωσία προμηθεύει τη βουλγαρική αγορά κατά 100% με φυσικό αέριο και η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο IGB θα προμηθεύσει τη χώρα με το 35% των αναγκών της στο φυσικό αέριο.

Αρα η Ρωσία θα χάσει κατά 35% της τροφοδοσίας που δίνει στη Βουλγαρία. Ποιά εταιρεία στο κόσμο θα ήθελε να χάσει μερίδιο αγοράς; Η συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού ΤAP και η εξαγορά του ΔΕΦΣΑ από τη SOCAR επίσης τους απασχολεί και υπάρχουν ερωτήματα για την αιφνιδιαστική απομάκρυνση μελών του Δ.Σ. στο ΔΕΦΣΑ και τα κριτήρια επιλογής των νέων προσώπων.

Η κυβέρνηση δείχνει κινητικότητα στο θέμα της ενέργειας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακριβώς την επομένη της επίσκεψης του Λαβρόφ, θα έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Ενέργειας Ε. Ετιγνκερ, προκειμένου να ενημερωθεί και για τις ελληνορωσικές διαπραγματεύσεις.

Και ΟΣΕ

Το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις επενδύσεις όμως δεν σταματά στο φυσικό αέριο. Δεν αποτελεί σύμπτωση που μαζί με τον Λαβρόφ φτάνει στην Αθήνα και ένας άλλος ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του κολοσσιαίου οργανισμού των ρωσικών σιδηρόδρομων. Η Ρωσία έχει καταθέσει πρόταση για τον ΟΣΕ.

Η επίσημη επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με μια δεξίωση πάνω στο ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων “Moskva” που ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα.
madata.gr
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ