Το Κάστρο της Άρτας σε μικροσκόπιο επιστημόνων


-Ημερίδα την Τετάρτη στο «ΣΚΟΥΦΑ» από την 18η ΕΒΑ και το Δήμο Αρταίων. -Παρών ο Διονύσιος Ζήβας, την υπογραφή του οποίου φέρει το Ξενία

Σημαντικοί επιστήμονες πρόκειται να βρεθούν την προσεχή Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στην Άρτα, προκειμένου να πάρουν μέρος αλλά και να μιλήσουν σε ημερίδα για το Κάστρο και την ιστορική του αξία.


Την ημερίδα που αρχίζει στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ»,  διοργανώνουν η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Αρταίων και θέμα της είναι: «Το Κάστρο της Άρτας». Όπως αναφέρεται «στόχος είναι να αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική σημασία του Κάστρου έως σήμερα και το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως πολυσήμαντο μνημείο της πόλης».

Οι εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν είναι έξι και στο τέλος το λόγο θα πάρει ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος θα μιλήσει για το Κάστρο σε σχέση με το χθες, το σήμερα και το αύριο. Ανάμεσα στους ομιλητές συμπεριλαμβάνεται και ο Διονύσης Ζήβας, αρχιτέκτων μηχανικών ΕΜΠ, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, του οποίου την αρχιτεκτονική υπογραφή φέρει το Ξενία. Ο κ. Ζήβας θα αναπτύξει το θέμα «Το Κάστρο της Άρτας, εμπειρίες και αναμνήσεις», ομιλία που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται να δώσει στοιχεία που θα φωτίσουν πολλές πλευρές του Ξενία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί «στο πλαίσιο της ένταξης του μνημείου του Κάστρου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της 18ης ΕΒΑ. Το έργο αφορά σε εργασίες στερεώσεων, περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών και συντήρησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του χρόνου.

Επιπλέον, αποτυπώνονται και αναλύονται νέα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, τα οποία και αξιοποιούνται αναλόγως, τμήμα των οποίων θα παρουσιαστεί στην ημερίδα. Στα πλαίσια του έργου έχουν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις, απομάκρυνση των επιχώσεων σε επιλεγμένες περιοχές του χώρου και γίνεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών καθώς και των αναγκαίων προσβάσεων στο μνημείο.

Στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος προτείνονται κατά περίπτωση περιορισμένης έκτασης επεμβάσεις διαμορφώσεως επιμέρους στοιχείων καθώς και συνεχής έλεγχος και περιορισμός της βλάστησης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί μέρος της διαρκούς προσπάθειας της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διαφυλάξει αλλά και να συμβάλλει στην ανάδειξη σημαντικών μνημείων της πόλης της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί, επίσης, βασική μέριμνα του Δήμου Αρταίων το έργο προβολής και ανάδειξης των μνημείων της περιοχής και ως συνδιοργανωτής αυτής της ημερίδας προσφέρει τη δυνατότητα μίας ουσιαστικότερης γνωριμίας και επαφής των πολιτών με το μνημείο του Κάστρου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας 

19:00-19:15 Προσέλευση – εγγραφές. 19:15 -19:30 χαιρετισμοί. Εν συνεχεία θα υπάρξει η ανάπτυξη των εισηγήσεων ως εξής: 19:30 -19:45 «Το Κάστρο της Άρτας. Ιστορία και αρχαιολογία» Παπαδοπούλου Βαρβάρα, Δρ. αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη 18ης ΕΒΑ. 19:45 -20:00 «Οι οχυρώσεις του Κάστρου της Άρτας στα πλαίσια της μεσαιωνικής και της νεώτερης οχυρωματικής» Μαμαλούκος Σταύρος, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, επίκουρος  καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. 20:00-20:15 «Το Κάστρο της Άρτας, εμπειρίες και αναμνήσεις» Διονύσιος Ζήβας, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. 20:15-20:30 «Αποκατάσταση και συντήρηση του Κάστρου της Άρτας (έργο ΕΣΠΑ)»  Βάσσης Φώτιος, πολιτικός μηχανικός ΔΠΘ, επιβλέπων μηχανικός του έργου. 20:30-20:45 «Εργαστηριακοί μέθοδοι ανάλυσης για το χαρακτηρισμό των κονιαμάτων δόμησης από τις τοιχοποιίες του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας» Τριανταφύλλου Γεώργιος, Δρ. μηχανικός ορυκτών πόρων τομέας ανίχνευσης και εντοπισμού ορυκτών πόρων εργαστήριο πετρολογίας και οικονομικής. 20:30 -20:45 «Κάστρο Άρτας. Τεκμηρίωση με αφορμή μια σπουδαστική εργασία» Ψυχογιός Νικόλαος, φοιτητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. 21:00-21:15 «Το Κάστρο της Άρτας στο χθες, το σήμερα και το αύριο» Παπαλέξης Ιωάννης, δήμαρχος Αρταίων. 21:15-21:30 ερωτήσεις, συζήτηση, συμπεράσματα ημερίδας.

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν: Παπαδοπούλου Ν. Βαρβάρα, Βάσσης Φώτιος, Αναγνώστου Χρυσάνθη, Πέγιου Μαργαρίτα. Γραμματεία: Καπόλου Καλλιόπη, Σιντελέ Θεοδώρα, Τέλωνας Γεώργιος, Γεωργονίκος Ιλαρίωνας-Νικόλαος.

 taxydromosartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης