Ποδηλατάδα στα βουνά της Ηπείρου!


Ξεχωριστές διαδρομές για mountain bike 

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και τι καλύτερο από μια απόδραση στην ελληνική ύπαιθρο. Αν μάλιστα συνοδεύεται από αθλητικές δραστηριότητες και ποδηλασία, τότε μόλις ξεκινά μια ανεπανάληπτη περιπέτεια!

Το Visit Greece μας προτείνει ειδυλλιακές διαδρομές για mountain bike στην Ήπειρο. Ας το ακολουθήσουμε!

Η Ήπειρος είναι η περιοχή της Ελλάδας με το εντυπωσιακό και επιβλητικό ανάγλυφο, όπου βουνά και ποτάμια κατεξοχήν προσφέρονται για τους φανατικούς της ορεινής ποδηλασίας. Πηγαίνοντας από βορρά προς νότο, οι οροσειρές διακόπτονται από εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες. 
 
Τα ηπειρώτικα βουνά και δάση στήνουν ένα ιδανικό σκηνικό για ποδηλατικές cross country εξορμήσεις. Ο παρθένος ορεινός όγκος της Τύμφης με τα μεγάλα απάτητα δάση, τις ορεινές λίμνες και τις άγριες ορθοπλαγιές αποτελεί ιδανική επιλογή για mountain biking σε τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Η υψηλότερη κορυφή της, «Γκαμήλα», βρίσκεται σε ύψος 2.497 μέτρων, ενώ σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας αναπτύσσονται στα εντυπωσιακά αλπικά λιβάδια της Τύμφης. Οι δύο πλευρές του ορεινού όγκου οριοθετούνται από το φαράγγι του Βίκου στα νοτιοδυτικά και τη χαράδρα του Αώου στα βόρεια-βορειοδυτικά.



Το φαράγγι του Βίκου είναι μια αύλακα μήκους 15 χιλιομέτρων, με κάθετες παρειές βράχων ύψους 1.000 μέτρων. O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου συστάθηκε με σκοπό την προστασία της άγριας φύσης που απλώνεται από το φαράγγι του Βίκου μέχρι τη χαράδρα του ποταμού Αώου και την ενδιάμεση κορυφή της Τύμφης. 
 
Ο δρυμός λόγω του μεγάλου υπερθαλάσσιου εύρους και ύψους του περιλαμβάνει αλλεπάλληλες ζώνες βλάστησης που διαδέχονται η μια την άλλη μια τεράστια ποικιλία από φυτά ενδημούν στον εθνικό δρυμό, ο οποίος αποτελεί συγχρόνως και καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα.



Το mountain biking συγκαταλέγεται στα αθλήματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, και γι’ αυτό επιτρέπεται σ’ όλο το εύρος του εθνικού δρυμού. Σημείο αναφοράς για την πρόσβαση στον εθνικό δρυμό είναι η πόλη της Κόνιτσας. 
 
Πρόκειται για μια γοητευτική μικρή πόλη με λιθόκτιστα σπίτια και στενά δρομάκια, σημείο συνάντησης για όλους τους εραστές των αθλημάτων κοντά στη φύση, καθώς γειτνιάζει με το σπάνιου φυσικού ενδιαφέροντος Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, που περιλαμβάνει μια ευρεία περιοχή γύρω από τις χαράδρες του Βίκου και του Αώου.



Μία από τις πλέον εντυπωσιακές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία ξεκινά από το χωριό Γανναδιό, σε υψόμετρο 800 μέτρων, και καταλήγει 42 χιλιόμετρα μετά στην Κόνιτσα. Εξαίσια τοπία, εκπληκτική θέα και μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο προσφέρουν στον ποδηλάτη μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο.

Εντυπωσιάζει η αυξομείωση στην υψομετρική διαφορά κατά τη διάρκεια της διαδρομής που φτάνει τα 1.700 μέτρα. Λίγα μέτρα μετά το χωριό Γανναδιό, ο ποδηλάτης εισάγεται στη μαγεία του δάσους όπου διαρκώς εναλλάσσονται οξιές, κέδροι, έλατα, πλατάνια, φουντουκιές και μαύρα πεύκα. Ποδηλατώντας ο αναβάτης μέσα σ’ αυτό το καλειδοσκόπιο μορφών και χρωμάτων απολαμβάνει τη φύση μ’ όλες του τις αισθήσεις.



Ιδανική περίοδος για mountain biking στην Ήπειρο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο ν’ αποφεύγεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

Μια πλειάδα πλήρως εξοπλισμένων ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας είναι ιδανικά ορμητήρια για όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία, ενώ πεπειραμένοι οδηγοί είναι πάντα στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να μυηθούν στη μαγεία μιας περιπλάνησης με mountain bike.

 newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης