Shell, Gazprom, Dana Petroleum...


-Τι θέλουν 10 πετρελαϊκοί όμιλοι στην Αθήνα άραγε; -Ο Χάρης Φλουδόπουλος μας απαντάει στο Capital!‏

ExxonMobil (ΗΠΑ), Repsol (Ισπανία), Gazpromneft (Ρωσία), Shell (Ολλανδία - Βρετανία), Dana Petroleum (Βρετανία), Spectrum (Νορβηγία), NIS (Σερβία), INA (Κροατία), Bulgartransgas (Βουλγαρία), και Stream Oil (Αλβανία), μαζί τις ελληνικές ΕΛΠΕ, και Energean Oil, συνθέτουν τον κατάλογο των εταιρειών που έδωσαν το παρών στο πετρελαϊκό συνέδριο Balkans Oil & Gas Summit. 


Εκτός από τις εταιρείες το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης και πολυάριθμες αντιπροσωπείες από την αμερικανική, τη γερμανική, τη νορβηγική, τη βρετανική καθώς και άλλες πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα. 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου, ενώ κατά τη χθεσινή ημέρα έγινε εκτενής παρουσίαση της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι στο Balkans Oil & Gas Summit παρουσιάστηκαν μετά το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τα Χανιά, ενδεικτικά δεδομένα από τις έρευνες που έκανε η PGS και συγκεκριμένα οι απεικονίσεις από δύο σεισμικές γραμμές που τράβηξε το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer.

Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελελίδη, που έκανε την παρουσίαση η πλέον υποσχόμενη περιοχή, με τα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεσή μας, είναι αυτοί των Παξών, αναφέρει το Capital.gr.

Στο ίδιο συνέδριο έγινε γνωστό ότι μετά τη γαλλική Total, που αγόρασε το συνολικό πακέτο των σεισμικών γραμμών και για τα 12,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν τα δεδομένα, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής Γιάννης Γρηγορίου.

Η αγορά των πακέτων δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και συμμετοχή στους διαγωνισμούς, ωστόσο είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος. Οι έρευνες πάντως και η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη.

Ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον συνέδριο της αμερικανικής ένωσης γεωλόγων AAPG, όπου και αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση των ολοκληρωμένων δεδομένων.

Γ. Γρηγορίου – ΕΛΠΕ

Την πρόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα της έρευνας και παραγωγής συμμετέχοντας ενεργά σε γύρους αδειοδοτήσεων εξέφρασε ο Γενικός Δ/ντης Έρευνας & Παραγωγής του Ομίλου, Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στο 2ο Annual Balkans Oil & Gas Summit.

Όπως τόνισε πρόκειται για μία αγορά που τα ΕΛΠΕ γνωρίζουν πολύ καλά και στην οποία, στρατηγικός στόχος του ομίλου, είναι να ενισχύσει την παρουσία του. Ο ίδιος έκανε λόγο για αποδεδειγμένα πετρελαϊκά συστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, χαρακτηρίζοντας υποσχόμενες ιδιαίτερα τις περιοχές σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές γύρω από την Καβάλα και το Θερμαϊκό. Ωστόσο, ο κ. Γρηγορίου εμφανίστηκε συντηρητικός όσον αφορά τις εκτιμώμενες ποσότητες δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος σημείωσε, υπάρχουν μόνο κάποια σεισμικά δεδομένα «φτωχής ποιότητας» τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπορική χρήση.

«Δεν μας αρέσει να μιλάμε για τρις κυβικά», τόνισε, εξηγώντας ότι θα πρέπει σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί η σχετική έρευνα. Μακάρι του χρόνου να έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα χαρούμε, σημείωσε.

Κ. Καραγιαννάκος - ΔΕΠΑ

Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η δημιουργία στη νοτιοανατολική Ευρώπη μίας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου με ρευστότητα τιμών, τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της επιχείρησης, Κώστας Καραγιαννάκος.

Σχετικά με το θέμα των τιμών του αερίου, ο κ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στην τάση που έχει διαμορφωθεί για περιορισμό της σύνδεσης των τιμών με το πετρέλαιο και αύξηση της σύνδεσης με την τιμή αερίου spot. Σημείωσε παράλληλα ότι η ύπαρξη υποδομών οδηγεί σε σύγκλιση των τιμών. Στο πλαίσιο της ομιλίας του το στέλεχος της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε και στον αγωγό IGB κάνοντας λόγο για ένα έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί ως έργο εθνικής σημασίας το οποίο θα επηρεάσει την αγορά.

Όπως είπε, στο πρώτο market test, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και το δεύτερο στο οποίο και θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ήδη είναι έτοιμη η περιβαλλοντική μελέτη της Βουλγαρίας και έχει ανατεθεί και η ελληνική. Επεσήμανε δε και την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ IGB & TAP.

Μαθιός Ρήγας - Energean

Το ενδιαφέρον της Energean για τους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων σε Μαυροβούνιο και Κροατία εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρήγας, τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με αξιωματούχους των δύο χωρών. Για την Κροατία η εταιρία εξέφρασε σε υπουργικό επίπεδο το ενδιαφέρον της για τις παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής που αναμένεται να γίνουν το 2014 βάσει των σεισμικών δεδομένων της εταιρείας Spectrum.

Αντίστοιχα για το Μαυροβούνιο η εταιρεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ η προθεσμία για την υποβολή προσφορών θα είναι στους πρώτους μήνες του 2014 (Φεβρουάριος).

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας πρόκειται παραχωρήσεις που αφορούν στην Αδριατική Θάλασσας, μία περιοχή δηλαδή που αποτελεί τη γεωγραφική συνέχεια και συνδέεται τόσο με τα Ιωάννινα όσο και με το Κατάκολο και ως εκ τούτου είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρία και τους μετόχους της.

Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων, ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές. Ο κύριος Ρήγας εστίασε στο παράδειγμα της Energean, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια, σε συνεργασία με αναγνωρίσιμες εταιρείες της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και  φυσικού αερίου, έχει επενδύσει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ για να αναβιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής εντός του πρώτου διμήνου του 2014, προκειμένου το κοίτασμα να παραμείνει βιώσιμο.

Το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αφορά παραχωρήσεις όπως ο Πρίνος και η Νότια Καβάλα, το κοίτασμα Ε, τα Ιωάννινα (η Energean έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και αναμένει την κύρωση της σχετικής σύμβασης), το Κατάκολο (βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και την εταιρεία Grekoil πριν την ανακήρυξη του κοινού σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή) καθώς και περιοχές στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για τις οποίες έχει εκδηλώσει προς την Πολιτεία ενδιαφέρον από κοινού με την ισραηλινή εταιρεία Ratio.

Ο ίδιος πάντως συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου.

Αναφερόμενος, δε, στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean στη δραστηριότητά της, ο κ. Ρήγας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών να εργαστούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Πρόσθεσε δε ότι «είναι συχνές οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, ενώ υπάρχουν και οι γνωστοί περιορισμοί λόγω των σχέσεων με την Τουρκία».

Παρόλα αυτά, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει τον τομέα της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει εκ των πραγμάτων ρόλο – κλειδί στην προώθηση των στόχων.

«Το success story του Πρίνου απέδειξε ότι επενδυτές με μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορούν να εντοπίσουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν αξία ακόμη και σε ώριμα κοιτάσματα», τόνισε ο κ. Ρήγας. «Η παρουσία της Schlumberger ως τεχνικού συμβούλου καθώς και η χρηματοδότηση, μέσω απόκτησης συμμετοχής, από την Third Point, συνιστούν ψήφους εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, το άνοιγμα του εγχώριου τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, βέβαια, την Energean Oil & Gas, την μόνη παραγωγό πετρελαίου στην χώρα μας».

eirinika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης