Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει δημοψήφισμα αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής


Ο Δημητρης Παπαδημουλης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο σενάριο της παραίτησης των βουλευτών τη Χρυσής Αυγής και δήλωσε πως αν γίνει κάτι τέτοιο  ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τις εκλογές σε διπλό δημοψήφισμα και κατά της Χρυσής Αυγής και κατά του Μνημονίου.


Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη ανακοίνωση των εφέδρων που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. «Τέτοιες ανακοινώσεις χρίζουν ιατρικής και ψυχιατρικής έρευνας και όχι αντιμετώπιση με πολιτικές ή δικαστικές συσκέψεις».

Παπαδημούλης σε Μαξίμου: Θα είναι φαιδροί αν πουν Σαμαράς ή τάνκς

Μάλιστα ο κ.Παπαδημουλης έστειλε μήνυμα και στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας να μην τολμήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να αρθρώσουν το σύνθημα Σαμαράς ή τάνκς γιατί θα είναι απλά φαιδροί.

Βορίδης: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας το σύνθημα Σαμαράς ή τάνκς

Στις κατηγορίες Παπαδημούλη απάντησε ο Μακης Βορίδης ο οποίος χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το σύνθημα Σαμαράς ή τάνκς και επιτέθηκε στον κ.Παπαδημουλη για τη φράση του οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψηφισμα. «Η Χρυσή αυγή με τις παραιτήσεις των βουλετών επιλέγει μια συνταγματική εκτροπή και θεωρώ αδιανόητο να λέει κάποιος οτι θα χρησιμοποιήσει μια συνταγματική εκτροπή για πολιτικούς λόγους».

Όμως ο κ.Βοριδης επετέθη και κατά της Χρυσής Αυγής λέγοντας οτι τίθεται πλέον ενώποιον των ευθυνών της για τις εγκληματικές πράξεις με τις οποίες συνδέεται η δράση της. Ως προ το θέμα της παραίτησης των βουλευτών Ο κ.Βορίδης ανάφερε. «Μακάρι να το κάνουν, θα χάσουν και θα μας αδειάσουν και τη γωνία».

Σωτηρέλης: Πως θα απαλλαγούμε από την Χρυσή Αυγή

Πιθανή παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό εκτιμά ο Συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος μιλώντας στο Βήμα FΜ ανέφερε πως οι εκλογές που θα γίνουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες, εάν υπάρξουν παραιτήσεις.

« Άρα, σε όλες τις περιφέρειες θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν αυτές τις έδρες, αν είναι μία έδρα, το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια. Άρα, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Χ.Α.».

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τον βουλευτή Επικρατείας. Ο νόμος λέει σαφώς σε κάποια εκλογική περιφέρεια και όχι στην επικράτεια και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δυνατόν να μείνουν κενές έδρες, είτε μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας είτε να μη συμπληρωθούν όταν απαιτείται κατά το νόμο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν απαιτεί επαναληπτικές εκλογές στο πεδίο των βουλευτών Επικρατείας. Άρα, θα μείνουμε με 299 βουλευτές.

Υπάρχει ένα ζήτημα καταχρηστικής παραίτησης, το οποίο θέτει ένα γενικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγεί όποτε θέλει σε εκλογές.

Κλείνοντας είπε: «Μακάρι να το κάνει από αυτή την άποψη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί είναι πολύ βολεμένη στα προνόμια που παρέχει η βουλευτική ιδιότητα και ιδίως η ασυλία».
φωτογραφία: fosphotos

Πηγή:iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ