Στις Βρυξέλλες μαθητές που προέρχονται από μικρά νησιά


Διήμερη επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες  πραγματοποίησαν από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου μαθητές Λυκείου που προέρχονταν από μικρά νησιά και συγκεκριμένα από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και την Χάλκη. (Δείτε Βίντεο)


Η επίσκεψη από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργου Σταυρακάκη.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δοθεί στους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν από κοντά κάποιες βασικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς και να συνειδητοποιήσουν το πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με έλληνες ευρωβουλευτές στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, βρέθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και συνομίλησαν με συνεργάτες της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, αρμόδιας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.

Οι μαθητές επίσης, πραγματοποίησαν πολιτιστική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Βρυξελλών, καθώς και στις πόλεις Μπριζ και Γάνδη.
 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους οι μαθητές έλαβαν μέρος και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις, σε τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

Παρόντες και συνομιλητές των εφήβων ήταν οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης, Συλβάνα Ράπτη, Γιώργος Παπανικολάου και Σοφοκλής Σοφοκλέους. Στην εκπομπή συμμετείχε επίσης και ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάννες Σβομπόντα, ο οποίος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις των μαθητών και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης πως «μέσα από την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τί είναι και πώς λειτουργεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σε όποια γωνιά της Ευρώπης και αν ζουν, είτε βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης είτε σε κάποιο μικρό νησί, όπως το Μεγανήσι, η Τήλος, η Ύδρα και η Χάλκη».

Επισήμανε επίσης ότι «εναπόκειται λοιπόν σε όλους τους φορείς, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες ώστε να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα και τις δράσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας αλλά προπάντων για τη νέα γενιά».     



Newsroom ΔΟΛ

news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης