Παρέλαση ξένων funds για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια


Το νέο... Ελντοράντο με την απόκτηση δανείων από ελληνικές τράπεζες αναζητούν οι διεθνείς κερδοσκόποι των αγορών. Στόχος; Να εγγράψουν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους από τα χρεοκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά.


Μόνο την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα έξι διαφορετικά εξειδικευμένα funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών με έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια οποιουδήποτε είδους:  επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ναυτιλιακά, γενικά οτιδήποτε επισφαλές ή «κόκκινο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες!

Τα στελέχη των funds που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα το ένα με το άλλο και κινούνται κάτω από μυστικότητα, βρέθηκαν στα περιορισμένα όρια του κέντρου της Αθήνας.

Οι τραπεζίτες μιλούν για κανονική παρέλαση αφού συνέπεσαν στην Αθήνα τα στελέχη από έξι διαφορετικά εξειδικευμένα funds: Apollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management και Fairfax. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν βρεθεί στην Αθήνα και στελέχη του Blackstone, του KKR και της Third Point.

Τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα «κόκκινα δάνεια» ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που αγόρασαν.

Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και να χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια. Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια είναι 0,20 - 0,30 ευρώ. Δηλαδή να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 - 30 εκατομμύρια!

Μαζί, φυσικά, με τα δάνεια ο αγοραστής θα αποκτήσει και τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν (ακίνητα κλπ.). Που σημαίνει πρακτικά για τους δανειολήπτες ότι οι πιέσεις θα ενταθούν…

Πηγή: Πρώτο Θέμα
madata.gr
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ