Κερδισμένοι και χαμένοι του πολυνομοσχεδίου

 
Σε μόλις 20 εκ. ευρώ  υπολογίζει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το καθαρό «αποτέλεσμα» φέτος (σε όρους αύξησης εσόδων) από τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
 
Προβλέπει μεν ότι θεσπίζονται νέοι φόροι 146 εκατ. ευρώ (φόροι πολυτελείας και μετοχών). Ωστόσο αυτοί αντισταθμίζονται από δαπάνες ύψους 126 εκατ. ευρώ:  από αυτό το ποσό τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθεί για αποζημιώσεις στην ΕΡΤ (καθώς δεν θα ισχύσει το πλαφόν των 15.000 που περιόριζε την δαπάνη σε 40 εκατ. ευρώ).
 
Κερδισμένοι και χαμένοι
 
Όπως κάθε αλλαγή και κάθε νέα ρύθμιση, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.
Στην πλευρά των κερδισμένων περιλαμβάνονται:
-οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν το 2014 να πληρώσουν λιγότερο φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που εισέπραξαν. Η μείωση προκύπτει από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των μισθωμάτων ο οποίος σήμερα είναι 1,5% για τις κατοικίες επιφάνειας έως 300 τμ και 3% για μεγαλύτερες κατοικίες και τις επαγγελματικές μισθώσεις. Το όφελος είναι μικρότερο για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων καθώς η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου συνοδεύτηκε από αύξηση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 10% στο 11%.
- όσοι προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου μετά την 1-1-2014 καθώς ο συντελεστής του φόρου υπεραξίας μειώνεται από το 20% στο 15%.
- οι επιχειρήσεις διότι θεσπίζονται πιο ευνοϊκές διατάξεις αναφορικά με την φορολογική αντιμετώπιση των επισφαλών απαιτήσεών τους
- οι επενδυτές του χρηματιστηρίου διότι ο φόρος στα κέρδη των μετοχών μεταφέρεται για ακόμη μια φορά. Πλέον θεσπίζεται η εφαρμογή του για την 1-1-2014 και συγκεκριμένα από τις μετοχές που θα αποκτηθούν
μετά από αυτήν την ημερομηνία.
 
Στην πλευρά των χαμένων περιλαμβάνονται:
 
- όσοι προχωρήσουν μετά την 1η Αυγούστου 2013 στην πώληση μετοχών καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών 3,5 τοις χιλίοις έναντι 2 τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα.
- όσοι κατέχουν ΙΧ επιβατικό κυβισμού 1.929 εκατοστών και άνω, ηλικίας έως και δέκα ετών και όσοι διαθέτουν πισίνα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος το φόρο πολυτελούς διαβίωσης με ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα τους αποσταλεί το φθινόπωρο. Ο Φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ κυβισμού 1.929 έως 2.500 εκατοστών  και με συντελεστή 10% γα τα μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ και τις πισίνες.
- οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν διατροφή σε σύζυγο ή προστατευόμενο τέκνο καθώς η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή καταργείται από το 2014.
madata.gr/
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης