Στη δημοσιότητα ολόκληρη η έκθεση της τρόικας


ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 

Συνολική αλλά αργή πρόοδο σημειώνει η Ελλάδα, στα πλαίσια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αναφέρει στην αξιολόγησή της η τρόικα, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για να υλοποιηθεί η καθυστερημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και να είναι αποτελεσματική η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της τελικής έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. 


«Διαπιστώνεται πρόοδος στα δημοσιονομικά, η ανακεφαλαιοποίσηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί, ενώ επιτέλους υλοποιούνται καίριες μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό τομέα, οι οποίες και θα δώσουν με τον καιρό την δυνατότητα στη νέα ημι-αυτόνομη φοροεισπρακτική διοίκηση να εντείνει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Έχουν γίνει αρκετές σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της δημοσιονομικής διοίκησης…Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγούμενη αξιολόγηση...» αναφέρει στον πρόλογό της η τρόικα.

Μικρή χαρακτηρίζεται η πρόοδος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και μέχρι στιγμής τα έσοδα για το 2013 «είναι σαφώς κατώτερα των προσδοκιών» όπως σημειώνεται στην έκθεση, όπου γίνεται αναφορά τόσο στην αναβολή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, όσο και στην καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Οι διεθνείς δανειστές, εξετάζοντας τις εξελίξεις στον δημόσιο τομέα, κάνουν λόγο για το θέμα της ΕΡΤ:

«Η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζεται…ωστόσο σημειώθηκαν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση…Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε περαιτέρω μεταρρυθμιστικά βήματα, κλείνοντας την κρατική ραδιοτηλεόραση και προχωρώντας στην απόλυση των άνω των 2000 υπαλλήλων. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των τεράστιων και αναγκαίων προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, η τρόικα, ασκεί κριτική στις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται, υπογραμμίζοντας:

«Οι αρχές δεν έπιασαν το στόχο για τα τέλη Ιουνίου σε σχέση με την ολοκλήρωση και την υιοθέτηση των πλάνων για τους δημόσιους υπαλλήλους που συνολικά αφορούν 450.000 καθώς και για την ένταξη 12.500 υπαλλήλλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι αρχές, δεν υιοθέτησαν κάποιο πλάνο πέρα από αυτό που καλύπτει 211.000 υπαλλήλους και είχε υιοθετηθεί τον Απρίλιο, αν και οι προετοιμασίες για περίπου άλλες 250.000 έχουν προχωρήσει με διαφορετικές ταχύτητες.

Κανένας υπάλληλος δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, μεταξύ άλλων, λόγω τεχνικών θεμάτων...Τον Ιούλιο αναμένεται να υιοθετηθούν τα πλάνα για 150.000 υπαλλήλους στην εκπαίδευση. Οι αρχές σκοπεύουν μέσα στους επόμενους μήνες να φθάσουν τον αρχικό στόχο της ολοκλήρωσης μέχρι τα τέλη του 2013, των σχεδίων που αφορούν το υπόλοιπο κομμάτι, όλης της δημόσιας διοίκησης και αναμένεται να δώσουν εντός του Ιουλίου ένα χρονοδιάγραμμα για τα σχέδια επάνδρωσης. Όσο για το πρόγραμμα κινητικότητας, έχουν δεσμευτεί να φθάσουν τους στόχους του Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας με την ένταξη τουλάχιστον 4.200 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου
».

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση της τρόικας. Βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, αποφάσισαν την Δευτέρα, κατά την συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, την εκταμίευση 6,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ποσό που θα καταβληθεί τμηματικά στην χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.


Δείτε εδώ ολόκληρο το προσχέδιο της τελικής έκθεσης

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης