Τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στο προσχέδιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλεπόταν η κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων, στις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου δεν υπήρχε καν διάταξη και χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η συλλογή αποδείξεων... 


...θα ισχύει κανονικά, αλλά με κίνητρα για τους πολίτες, με «μπόνους», μείωση του ΦΠΑ, κληρώσεις και δώρα, αλλά και διπλασιασμό της αξίας των αποδείξεων από ειδικές επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.).

Τι μελετά το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη περιλαμβάνονται τα εξής:

- Μείωση ως 3% στον ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή: Για κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος θα κερδίζει μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Πρακτικά η έκπτωση φόρου θα δίνεται απευθείας. Με τη χρήση πιστωτικών καρτών ο ΦΠΑ της συναλλαγής θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες σε λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, ενώ ο καταστηματάρχης θα υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να εκδώσει απόδειξη (η οποία θα αυξάνει τα ακαθάριστα έσοδά του). Άρα η έκπτωση φόρου θα δίδεται αυτόματα.

- Κληρώσεις και δώρα:
Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα, το υπουργείο Οικονομικών ή κάθε εξάμηνο, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Όπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.

- Διπλασιασμός της αξίας της απόδειξης: Οι αποδείξεις από εμπόρους ρούχων - υποδημάτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.ά. θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.

Πάντως, για τα φετινά εισοδήματα, κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του μέχρι το επίπεδο των 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με αποδείξεις, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του ακάλυπτου ποσού.
madata.gr
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ