Εξελέγη πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 74,04%


-Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,69% και στη τρίτη θέση ο Πάνος Ηλιόπουλος με 22 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,6%- Αποφασίστηκε παράταση χρόνου για τη διάλυση συνιστωσών 

Με την εκλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.


Σε σύνολο εγγεγραμμένων 3.430 , ψήφισαν 3.412, τα έγκυρα ήταν 3.344 τα λευκά 688 και τα άκυρα 68. Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους που αντιστοιχούν σε 4,69% και στη τρίτη θέση ο Πάνος Ηλιόπουλος με 22 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,6%

Η διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες, κατήλθαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα με την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο της Αριστερής Πλατφόρμας ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσουν επίσης, η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

 Πάντως, εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» ανακοινώθηκε ότι η υποψηφιότητα του Πάνου Ηλιόπουλου για την προεδρία του κόμματος, δεν προέρχεται από αυτήν. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι υποψήφιοι εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» συμμετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του.

Μεταξύ άλλων, υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει το άρθρο 14 του σχεδίου καταστατικού

Μετά τη συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και την ψήφιση των άρθρων του, ας δούμε τι ορίζει πλέον το άρθρο 14 που αφορά στο τακτικό συνέδριο:

1. Το τακτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
2. Το τακτικό Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
3. Το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την Πρόεδρο του κόμματος

Πρόταση προσθήκης

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τον/την Πρόεδρο του Κόμματος

Πρόταση Προσθήκης

Θέση προέδρου του κόμματος δεν προβλέπεται. Μόνο εκπρόσωπος της ΚΕ, εκλεγμένος από την ΚΕ και όχι από το συνέδριο. Στην ίδια θέση να υπάρχει συνεκπρόσωπος ή αναπληρωτής εκπρόσωπος, με βάση τη δημοκρατία φύλου, ώστε η ηγεσία να συμβολίζει και τα δύο φύλα. Θέση προέδρου να υπάρχει μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα, διακριτή, με βάση τον κανονισμό της Βουλής.

Ο/Η Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η Πρόεδρος του Κόμματος δεν είναι Βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την Πρόεδρό της. Η απόφαση της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο.

Η προκήρυξη του Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής

Πάντως, στα άκρα οδηγείται η διαμάχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, με αφορμή τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και την ύπαρξη των εσωκομματικών τάσεων.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τέθηκε το ζήτημα, αν θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές λίστες με συνέδρους που θα προτείνονται από τις διάφορες τάσεις για μέλη της ΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο η νέα Κεντρική Επιτροπή με ενιαία λίστα και να μην υπάρξουν χωριστές τάσεις. Όποιος δεν θέλει την ενιαία λίστα, είπε ο κ. Τσίπρας, ας κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο.

Η πρόταση του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του συνεδρίου, όμως η αριστερή πτέρυγα επέμεινε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, αλλά να ισχύει ό,τι ίσχυε έως σήμερα και απείλησε να μην θέσουν τα στελέχη της υποψηφιότητα για τα νέα όργανα.

«Να μη γίνουμε πάλι “παιδική χαρά”!»

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και επιδοκιμασίες προκάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποστροφή του κ. Ρούντι Ρινάλντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ρινάλντι υπενθύμισε πως πριν από χρόνια, όταν σε αυτόν λειτουργούσαν στην πλήρη έκτασή τους οι συνιστώσες, τότε «η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “παιδική χαρά” στην οδό Βαλτετσίου».

Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα της διαδικασίας κ. Βούτση να τον εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό του. Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Ρινάλντι, η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, ανέβηκε στο βήμα εκτός διαδικασίας και εμφανώς φορτισμένη δήλωσε πως η γραμματεία «δεν ήταν παιδική χαρά» και δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έτσι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» στη διαγραφή του χρέους

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε επίσης να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ

Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.

Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.

Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.

Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.


 protothema.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης