Το Stonehenge της Σουηδίας


Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έσυραν 59 ογκόλιθους σε μια πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, κοντά στο σουηδικό ψαροχώρι Kåseberga.

Τοποθέτησαν προσεκτικά τις τεράστιες πέτρες, καθεμιά από τις οποίες ζυγίζει κοντά δύο τόνους, με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν το περίγραμμα ενός πλοίου μήκους 67 μέτρων, που κοιτά τη Βαλτική.


Το μέρος είναι γνωστό ως «Ales Stenar» και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δημιουργήθηκε πριν από 1000 χρόνια, περίπου στο τέλος της Εποχής του Σιδήρου. Μέχρι σήμερα η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο.


Όμως, μια νέα μελέτη τοποθετεί την κατασκευή του μνημείου 2.500 χρόνια πριν, δηλαδή στην Εποχή του Χαλκού. Επίσης, υποστηρίζει ότι το Ales Stenar ήταν ένα αστρονομικό ημερολόγιο, ακολουθώντας τις γεωμετρικές συντεταγμένες του βρετανικού Stonehenge.

«Μπορούμε να πούμε ότι το Stonehenge έχει ένα νεότερο, αλλά πολύ πιο όμορφο αδερφάκι», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Nils-Axel Mörner στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.


«Το Ales Stenar μπορεί να μας πει πολλά περισσότερα από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα για το εμπόριο και τα ταξίδια στην Εποχή του Χαλκού μεταξύ των πληθυσμών της Σκανδιναβίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας», προσθέτει.

Ωστόσο, επιφυλακτικοί παραμένουν μπροστά στη νέα ερμηνεία άλλοι επιστήμονες. «Αυτός ήταν ο κόσμος του Μπέογουλφ», λέει ο αρχαιολόγος Martin Rundkvist, αναφερόμενος στο μυθικό ήρωα της Σκανδιναβίας.
Και το μυστήριο του Ales Stenar διατηρείται όπως άλλωστε και αυτό του Stonehenge.


Αποκάλυψη

 apocalypsejohn.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ