Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου


Όσοι παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα

Σύμφωνα με τη μελέτη, η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο 'Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 127.000 ανθρώπων για μια μεγάλη περίοδο από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012, στη διάρκεια της οποίας οι 1.226 ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Μεταξύ όσων δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, υπήρξαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ όσων ελάμβαναν τακτικά ασπιρίνη. Όσοι έπαιρναν έξι έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο για αυτό τον καρκίνο. Όμως η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, που επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου μεταξύ όσων παίρνουν ασπιρίνη συχνά και για καιρό. Δείχνουν όμως επίσης ότι όσοι έχουν την μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου, δεν κινδυνεύουν λιγότερο. Συνεπώς, όπως είπε ο Τσαν, το επόιμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση πρώτα με ένα γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, όπως αιμορραγία. Ακόμα, επεσήμαναν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, όμως δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν αυτός έχει καρκίνο.
madata.gr
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ