Έρχεται καλοκαιρινή φοροκαταιγίδα


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες φορολογούμενοι αφού μεσούντος του θέρους και ενώ οι καύσωνες δίνουν και παίρνουν, η Εφορία στέλνει καυτά «ραβασάκια» τόσο προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και προς όλους τους μισθωτούς. 


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν στα χέρια τους τα ειδοποιητήρια για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των παλαιότερων ετών.

Μέσω ΔΕΗ

Μέσω του ΕΕΤΗΔΕ το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Το τέλος αφορά περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία και θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ. Ο πονοκέφαλος για τους φορολογουμένους συνεχίζεται, αφού θα περιμένουν να λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Ετσι, οι φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι αναμένουν τον λογαριασμό από την Εφορία για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα κυμαίνεται από 1% έως 4%.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες θα δηλώσουν στην Εφορία μια σειρά επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, ενώ από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων, είτε αυτά απαλλάσσονται της φορολογίας είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Τα εισοδήματα αυτά θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογουμένου και θα επιβαρυνθούν στο σύνολό τους με εισφορά αλληλεγγύης που διαμορφώνεται σε 1% για ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, σε 2% για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε 3% για ετήσιο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και με 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε -διακριτικά- μια μελέτη για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στην οποία γίνεται σύγκριση της οικονομικής επιβάρυνσης που έχει κάποιος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του με τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που έχει κάποιος που φοροδιαφεύγει. Το συμπέρασμα είναι ότι οι νόμοι και οι πρακτικές στη χώρα δεν αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, αντίθετα ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει περισσότερα από τον φοροφυγά. Ετσι, το ΔΝΤ εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα.
madata.gr
Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ