Δημόσιο: Με διαδικασίες εξπρές έξοδος των συμβασιούχων


Με διαδικασίες εξπρές, το ελληνικό Δημόσιο δείχνει την πόρτα της εξόδου στους συμβασιούχους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», λύνεται ο γόρδιος δεσμός των απολύσεων που καθυστερούν λόγων των προσωρινών δικαστικών διαταγών. Με βάση το νομοσχέδιο - εξπρές που θα καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, εντός τριμήνου θα εκδικάζονται οι προσφυγές για παραμονή στην εργασία μετά τη λήξη της σύμβασής τους.


Οι βασικές δεξαμενές για την κινητικότητα θα είναι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, από όπου αναμένεται να προέλθει το 80% από τους 12.500 συνολικά υπαλλήλους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θα είναι αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε κενά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις και την αύξηση των ωρών εργασίας. Το πλεονάζον προσωπικό θα προκύψει από την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στα δύο υπουργεία.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του νέου υπουργού είναι να μην απολυθεί κανείς από τους 25.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, αν για κάποιους δεν βρεθούν θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, θα οδηγηθούν στην απόλυση, όπως προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα, αν βγουν σε διαθεσιμότητα καθηγητές Πληροφορικής, θα μπορέσουν άμεσα να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, καθώς στο Δημόσιο χρειάζονται άτομα με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δύσκολα όμως θα απορροφηθούν όλοι οι γυμναστές, καθώς και οι καθηγητές ξένων γλωσσών.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των προσωρινών διαταγών, είχε σημειωθεί στις 24 Απριλίου ρήξη μεταξύ του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Τότε, ο κ. Μανιτάκης είχε προωθήσει το πάγωμα των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν συμβασιούχους του Δημοσίου αλλά και απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, η διάταξή του είχε βρει «τοίχο» από τον κ. Ρουπακιώτη ο οποίος είχε αρνηθεί να την υπογράψει. Βέβαια, στις 4 Ιουνίου, με νομοθετική ρύθμιση που προωθούσε στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμενε στη μη κατάργησή των προσωρινών διαταγών αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων. Έθετε ωστόσο, συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση ενώπιον των αστικών δικαστηρίων προκειμένου να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα της δικαστικής προθεσμίας των εργαζομένων αλλά να αποτραπεί το ενδεχόμενο «καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού».

Τώρα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, η ρύθμιση - εξπρές για την έξοδο 6.000 συμβασιούχων επανέρχεται και θέτει ως αυστηρό χρονικό περιθώριο της εκδίκασης των προσφυγών των συμβασιούχων τους τρεις μήνες. Ενώ, σε περίπτωση αναβολής η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται εντός ενός μηνός, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει η ισχύς της προσωρινής διαταγής.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μέσω των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων, κάποιοι συμβασιούχοι του Δημοσίου κατάφερναν να παραμείνουν στη θέση τους, παρά τη λήξη της εργασιακή σχέσης, μέχρι και επτά χρόνια. Όπως αναφέρουν, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να τις κατονομάζει, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν προσωρινά μέτρα για εργαζομένους του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.

Αυτή την περίοδο, εκκρεμούν στη δικαιοσύνη 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων των οποίων έχει λήξει η σύμβαση, ωστόσο συνεχίζουν να εργάζονται στα πόστα τους, κάνοντας χρήση των προσωρινών διαταγών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 6.000 συμβασιούχων, εκτιμάται ότι θα δει την πόρτα της εξόδου. Από αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στους δήμους, όπου με αυτό το καθεστώς των προσωρινών διαταγών εργάζονται περί τους 3.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.000 στον δήμο Αθηναίων, οι 500 στον δήμο Θεσσαλονίκης και μικρότερος αριθμός σε άλλους μεγάλους ΟΤΑ, όπως εκείνοι της Καλλιθέας και του Αγρινίου, όπου ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 40 - 60.

Κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν την εν δυνάμει δεξαμενή απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους Δήμους, αντιδρώντας στην ένταξή τους στη διαθεσιμότητα, ετοιμάζονται για κοινό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο. «Μην τολμήσουν πάλι να ακουμπήσουν το χέρι στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος ΠΟΕ–ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. Η ΟΛΜΕ, μέσω του γενικού γραμματέα της Θέμη Κοτσιφάκη, προειδοποίησε χθες πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, «τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη».

Την αναδιοργάνωση της ΕΑΣ εν λειτουργία προκρίνει η κυβέρνηση

Το «μοντέλο» της αναδιοργάνωσης εν λειτουργία, αντίθετα δηλαδή με ό,τι ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση εξετάζει και το σενάριο συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ήτοι της ΕΑΒ (είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία, με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), των ΕΑΣ (θεωρείται «φιλέτο», καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία) και της ΕΛΒΟ.
madata.gr
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ