Βλέπω ότι το θέμα «Αλβανία» ενδιαφέρει κόσμο


Λέμε τώρα, από το Σαράφης στα Τρίκαλα στον... "Γρηγόρη" στα Τίρανα!

 H Φωτεινή Πιπιλή πήρε μια φωτογραφική μηχανή, πήγε στα Τίρανα και έκανε το καλύτερο πολιτικό ρεπορτάζ για την Αλβανία.


Βλέπω ότι το θέμα «Αλβανία» ενδιαφέρει κόσμο, γράφει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή στην ιστοσελίδα της, περιγράφει -με άψογες φωτογραφίες- τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα και θυμάται ότι πριν γίνει πολιτικός υπήρξε εκλεκτή δημοσιογράφος για πολλά χρόνια.

Θυμίζω ότι ο νικητής Ράμα, αν και Δήμαρχος μιας άθλιας πρωτεύουσας, κατόρθωσε με σοβαρές παρεμβάσεις να καλλωπίσει την πόλη. Φύτεψε π.χ. κατά μήκος του μικρού ποταμού χιλιάδες δέντρα, αλλά τα Τίρανα μόνο στο παλαιό κέντρο δίνουν πραγματικό δυτικό στυλ. Η τεράστια κεντρική λεωφόρος μπροστά από τη Βουλή είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής. 

Σε αυτή τη λεωφόρο δεσπόζουν ελληνικές επιχειρήσεις, π.χ. Τράπεζα Πειραιώς και   Γρηγόρης Μικρογεύματα έναντι Αλβανικού Κοινοβουλίου. Κάντε κλικ και θα δείτε την ταμπέλα του πιο  in σαντουϊτσάδικου στα Τίρανα.Φυσικά στο "Γρηγόρη" μιλάνε όλοι ελληνικά!




Μας πήγε ο Πρέσβης για φαγητό το βράδυ και όταν είδα το κτίριο είπα στους άλλους Βουλευτές «Παιδιά, στο Balthazar θα φάμε;» Είναι ένα υπέροχο νεοκλασικίζον κτίριο εποχής μεσοπολέμου (Βασιλεία Ζώγου) στο οποίο φυσικά επί κομμουνισμού και δικτατορίας Χότζα δεν έμενε ο λαός, έμενε ο κομματικός περιφερειάρχης Τιράνων. 
Το εστιατόριο λέγεται Padam. Εκπληκτικό φαγητό και σε … αλβανικές τιμές, εξαιρετικά φθηνό δηλαδή, με γαλλική κουζίνα αλλά με ολόφρεσκα αλβανικά προϊόντα. Φυσικά ο εκπληκτικός μετρ μιλάει άπταιστα ελληνικά – υποψιάζομαι ότι είναι Βορειοηπειρώτης γιατί δεν τον ρώτησα. Στους κήπους ωραία μουσική και καθαρά δυτικότροπη νεολαία. Αν βρεθείτε ποτέ στα Τίρανα να πάτε οπωσδήποτε. Η περιοχή είναι γνωστή ως «Σπίτι του Μπερίσα» γιατί στην διπλανή πολυκατοικία μένει ο απερχόμενος.



Απέναντι από το Αλβανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται μια μικρή όαση, το αυστριακής ιδιοκτησίας πολύ καλοβαλμένο ξενοδοχείο «Rogner» το οποίο θεωρείται αξιοθέατο – έστω για έναν καφέ – για τον τροπικό κήπο του.


Φυσικά και στο “Rogner” ο ένας στους πέντε  εργαζόμενους μιλάει ελληνικά. Όπως μου είπε μάλιστα ο ευγενέστατος σεκιουριτάς Νίκος τέλειωσε και Λύκειο και ΤΕΙ στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης επέστρεψε στα Τίρανα. 
Μου είπε, μάλιστα, ότι τη μία μέρα έφτασε άνεργος και σε δύο μέρες προσελήφθη γιατί το βιογραφικό του και μόνο από την ελληνική παιδεία του και το για ποιους εργάστηκε ως σεκιούριτι στην Ελλάδα θεωρήθηκε «Οξφόρδη». Το ίδιο μου είπαν αρκετοί Αλβανοί ότι ισχύει για αυτούς που επέστρεψαν,  μετά από χρόνια στην Ελλάδα.
Θεωρούνται σίγουρα καλοί επαγγελματίες ο καθένας στον τομέα του. Έντονη «ελληνοφωνική» παρουσία Αλβανών και στο παρακείμενο   ξενοδοχείο Sheraton, όπου η κυρία που έχει το μαγαζί -τσιγάρα κλπ- με τρέλλανε στα φιλιά και την αγάπη  της στην Ελλάδα όπου έζησε 25 χρόνια. 

 http://fpipili.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ