Ο Σνόουντεν είναι στη Μόσχα


Επίδειξη δύναμης Πούτιν: Δεν θα τον εκδώσουμε 

Κίνδυνος για ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις με ΗΠΑ - «Ανόητες» οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, λέει ο πρόεδρος της χώρας - «Ελπίζω οι Αμερικανοί να καταλάβουν αυτή μας την πράξη», σημείωσε 


Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε νωρίτερα τις πληροφορίες ότι ο Έντουαρτ Σνόουντεν βρίσκεται στην περιοχή διέλευσης του αεροδρομίου της Μόσχας, μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ.

«Ο Σνόουντεν έφτασε ως επιβάτης διαμετακόμισης και είναι σε ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου της Μόσχας. Η Ρωσία δεν θα τον εκδώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Ομπάμα για ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Δε θα παραδώσουμε τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία., καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο σαφές ότι δε θα σταθεί εμπόδιο στη διαφυγή του σε άλλη χώρα παρά τις αιτιάσεις της Αμερικής.

Όσον αφορά δε, στις κατηγορίες κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν, ο Ρώσος πρόεδρος τις χαρακτήρισε «ανοησίες».

«Ελπίζω όλο αυτό να μην επηρεάσει τις καλές μας σχέσεις με την ΗΠΑ. Ελπίζω οι συνεργάτες μας να καταλάβουν αυτή μας την πράξη», πρόσθεσε.

«Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, όσο πιο γρήγορα ο ίδιος επιλέξει τον τελικό του προορισμό, τόσο το καλύτερο γι 'αυτόν», σημείωσε ακόμη ο Πούτιν.

«Εμείς μπορούμε να εκδώσουμε ξένους πολίτες μόνο σε χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει σχετικές διεθνείς συνθήκες. (...) Ο Σνόουντεν δε χρειάζεται βίζα για τη Ρωσία και μπορεί από εδώ να βγάλει εισιτήριο για όποιον προορισμό επιθυμεί», ξεκαθάρισε, τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος.
Ομπάμα: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είπε πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για τη σύλληψη του  Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς και συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες για να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούμε τον νόμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Σχετικά μάλιστα, με τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιφορτισθεί με την υπόθεση αυτή, ενώ οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να εκδώσει τον Σνόουντεν προκειμένου να μην διαφύγει σε άλλη χώρα, όπως στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Να σημειωθεί ότι αν συλληφθεί ο Σνόουντεν κινδυνεύει με κάθειρξη 30 ετών για τις αποκαλύψεις του που αφορούν στα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Χθες, επίσης, και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ κάλεσε τη Ρωσία να «εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει διάθεσή της» για να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον Σνόουντεν.

«Αναμένουμε οι Ρώσοι να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να απελάσουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ», είπε ο Κάρνεϊ.

Ο Κάρνεϊ υπενθύμισε ότι η νομική συνεργασία με τη Μόσχα έχει εντατικοποιηθεί μετά την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απριλίου και ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει στη Ρωσία «πολλούς εγκληματίες ύστερα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες εάν η Μόσχα δεν απελάσει τον Σνόουντεν, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές αρχές είναι σε επαφή με αρκετές χώρες μέσω των οποίων μπορεί να ταξιδέψει ο Σνόουντεν, αν αναχωρήσει από τη Ρωσία.

Ακόμη, δήλωσε ότι οι χώρες στις οποίες ο Σνόουντεν επέλεξε να ζητήσει προστασία εφαρμόζουν το αντίθετο από όσα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει, δηλαδή τη διαφάνεια, την ελευθερία του Τύπου και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων.

«Αν το πάθος του εδώ είναι για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία στο Διαδίκτυο, οι προστάτες που επέλεξε εφαρμόζουν το αντίθετο», τόνισε.

 protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ