«Οι απολύσεις θα δοκιμάσουν τις τεταμένες σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου»


Ως έναν «από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων» χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό που καλείται να διαχειριστεί την απομάκρυνση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του χρόνου, ενώ επικεντρώνονται στο νέο, ενισχυμένο ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και στις προκλήσεις που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.


Στον σχηματισμό της νέας δικομματικής κυβέρνησης αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία τονίζει πως η συνοχή της θα δοκιμαστεί σύντομα με «προκλήσεις» όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι περαιτέρω περικοπές.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο εναπομείναν εταίρος, το ΠΑΣΟΚ κατέχει περίπου το ένα τρίτο των κυβερνητικών θέσεων, μια εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στις καθημερινές πολιτικές αποφάσεις.
 
Στη συνέχεια ωστόσο, γίνεται λόγος για τη συνοχή της νέας κυβέρνησης, η οποία θα δοκιμαστεί σύντομα με νέες προκλήσεις, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι πιθανές επιπρόσθετες περικοπές δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει η εφημερίδα, «έχει επισημάνει πως δεν θα δεχθεί και άλλη λιτότητα αν την απαιτήσουν οι δανειστές προκειμένου να ισορροπήσουν το 'ναυάγιο' στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και ένα πιθανό χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας».

Παράλληλα γίνεται λόγος για «τεταμένες σχέσεις» μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διαφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοστεί η σκληρή ατζέντα της τρόικας.

Οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στο ρόλο του Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πλέον μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα «μετά από ένα χρόνο στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της συγκυβέρνησης μακριά από το προσκήνιο.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται όμως και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τώρα θα κληθεί να φτιάξει τη λίστα με τα ονόματα των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ακόμη 2.000 θέσεις εργασίας σε κρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να περικοπούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο καθορισμός της νέας κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, καταλήγει η εφημερίδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την απόδοση της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο. 

Ως έναν «από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων» χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρακτορείο Reuters. To πρακτορείο αναφέρεται επίσης και στην επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταίροι θα απορρίψουν ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας και θα πιέσουν τους δανειστές να προχωρήσουν σε σταδιακές περικοπές φόρων σε μια προσπάθεια να καμφθεί η ύφεση στην έκτη της χρονιά.

Στον ειδικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο Παντελής Καψής, ο οποίος αναλαμβάνει την αναμόρφωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναφέρεται η εφημερίδα New York Times ενώ η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «είχε μεσολαβήσει στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους στην προηγούμενη κυβέρνηση».

«Η αυξημένη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την αυξημένη σημασία της συγκυβέρνησης μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Οι κύριοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης είναι οι παλιοί, το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα», παρατηρεί η Die Welt, επισημαίνοντας πως μετά την αποχώρηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να κυβερνούν μόνοι τους.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως σημαντικότερη αλλαγή την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όπως σημειώνεται θα αναλάβει και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. «Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με όλες τους τις δυνάμεις».
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Η κυβερνητική κρίση απετράπη κατ' αρχήν παρατηρεί η Bild, επισημαίνοντας ότι Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο λόγος που διαλύθηκε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν το γεγονός ότι ο Σαμαράς προχώρησε μονομερώς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων.

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau γράφει: Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές συγκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησαν αμετάβλητα κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση».

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ