ΠΕ ΑΡΤΑΣ: Στήριξη στους ψαράδες

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Λιμανάκι Κόπραινας - φώτο "Α-ΤΖ"

Την έμπρακτη στήριξή του προς τους αλιείς – μισθωτές των γιβαριών Κόπραινας και Νεοχωρίου Π.Ε. Άρτας, επέδειξε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα να μειώσει κατά 50% τα μισθώματα και επίσης κατά 50% το ποσοστό κατάθεσης επί της αξίας της αλιευτικής παραγωγής στο λογαριασμό των Βελτιωτικών Έργων.


Την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, κατέθεσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δ. Σιώλος, τονίζοντας ότι το αίτημα για μείωση που κατέθεσαν οι Αλιευτικοί συνεταιρισμοί Νεοχωρίου και Λουτροτόπου- οι οποίοι έχουν σε ισχύ συμβάσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας- είναι εύλογο, καθώς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί η ζήτηση και οι τιμές των αλιευμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μείωση παραγωγής.

Μετά από παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Άρτας ο Περιφερειάρχης έκανε δεκτή την αύξηση της προτεινόμενης μείωσης από 30 %σε 50%. «Πράγματι, είπε , υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει η απόδοση προηγούμενων χρόνων και τα αλιεύματα είναι λίγα».

Με αφορμή την παραδοχή των Αλιευτικών Συνεταιρισμών, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό των γιβαριών με γόνο, ο Περιφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα της λειτουργίας των Ιχθυογεννητικών σταθμών: «Στην προσπάθειά μας να είμαστε χρήσιμοι για να αναπτύξουμε τον τόπο μας, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μεταβιβαστούν στην Περιφέρεια.

Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς ώστε οι σταθμοί να βοηθηθούν προκειμένου να βγει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.Στο ζήτημα του εμπλουτισμού του Αμβρακικού αναφέρθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, λέγοντας ότι στους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Άρτας το 2011 είχε προβλεφθεί κονδύλιο για το σκοπό αυτό, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε επειδή δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ