Δεν αυξάνονται τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος μέχρι τέλους του έτους


Παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους, παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου.



Οι καταναλωτές, ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα δουν στους λογαριασμούς τους μια μικρή επιβάρυνση από την αύξηση του τέλους που πληρώνουν για την «πράσινη» ενέργεια (τέλος ΑΠΕ) από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η αύξηση αυτή θα εξουδετερώσει την αναμενόμενη ελάφρυνση από την αναστολή του τέλους ΕΡΤ που ισχύει με κυβερνητική απόφαση από τις 11 Ιουνίου και μέχρι να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεπτικός φορέας.

Η απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από την 1η Ιουλίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τον τελικό λόγο για το ύψος των τιμολογίων δεν θα τον έχει πλέον ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός και η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο.

Η ΔΕΗ αλλά και οι λοιποί προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα νέα τιμολόγια και η ΡΑΕ θα μπορεί να παρεμβαίνει εκ των υστέρων αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από κάποια καταγγελία περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Στις προθέσεις της ΔΕΗ δεν είναι να προχωρήσει σε αυξήσεις αυτό το εξάμηνο.

Η Επιχείρηση, αν και δεν δεσμεύεται, θα υπακούσει στην τελευταία γνωμάτευση της ΡΑΕ που καθορίζει συγκεκριμένο εύλογο έσοδο για το σύνολο του 2013, το οποίο καλύπτεται από τις παρούσες τιμές των τιμολογίων.

Ωστόσο, η Επιχείρηση αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα κοστολογικά της στοιχεία. Είναι άλλο, για παράδειγμα, το κόστος που διαμορφώνεται για τη ΔΕΗ από τoν μηδενισμό του ποσοστού (10%) επί του μεταβλητού κόστους κεφαλαίου των μονάδων φυσικού αερίου και άλλο από τον περιορισμό του στο 5%, κάτι που δεν έχε ξεκαθαρίσει.

Βέβαιη θεωρείται, πάντως, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται για το ελάχιστο όριο αύξησης που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει αποδεκτό η τρόικα, αφού για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαιτείται αύξηση στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα. 
 
Το ύψος αυτό έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ο ΛΑΓΗΕ για τον μηδενισμό του ελλείμματος, το ύψος του οποίου έφτασε τον Απρίλιο στα 380,56 εκατ. ευρώ από τα 336 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Εως το τέλος του χρόνου ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει αύξηση του σωρευτικού ελλείμματος στα 641,06 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014, χρονιά που το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί βάσει του τελευταίου Μνημονίου, η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ δίνει έλλειμμα ύψους 1.225,75 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία της συνεχούς διόγκωσης του ελλείμματος είναι η είσοδος νέων ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Ο περιορισμός της αύξησης του τέλους ΑΠΕ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα προϋποθέτει, πάντως, νέα μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να στείλει στη ΡΑΕ επιστολή που θα αναφέρει αναλυτικά πώς θα προκύψει ο μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014.

Πρόσθετη αρνητική παράμετρος για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί η αναστολή είσπραξης του τέλους του ΕΡΤ για τρεις μήνες, καθώς ένα μέρος των εσόδων κατευθυνόταν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ. 
 
 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ