ΚΟΠΠΑ: "Δημοκρατία δεν είναι μόνο η επιβολή της πλειοψηφίας"


"Δημοκρατία δεν είναι μόνο η επιβολή της πλειοψηφίας, όσο δημοκρατικά και να είναι εκλεγμένη. Είναι ο σεβασμός της γνώμης της μειοψηφίας και η εξασφάλιση ενός χώρου έκφρασης για αυτήν." τόνισε η αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, Μαρινέλα Κοππά στη σημερινή 72η συνάντηση που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο. 


Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση 

 "Αυτό που ζήσαμε με τα γεγονότα της Πλατείας Ταξίμ ήταν ένα ηχηρό αίτημα Δημοκρατίας. Η Τουρκία προχωρά, ανοίγεται στον κόσμο, όμως, η κοινωνία ασφυκτιά σε ένα πλαίσιο που δυστυχώς τελευταία λειτουργεί όλο και πιο περιοριστικά.

Και σε αυτό το αίτημα η Τουρκική Κυβέρνηση απάντησε με ακραία αστυνομική βία. Δεν θεωρώ ότι είναι μάχη Ισλάμιστών-Κεμαλιστών, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται. Είναι μάχη για περισσότερη Δημοκρατία απέναντι σε μια προσπάθεια περιορισμού της. Η Δημοκρατία δεν είναι τυπικό θέμα. Είναι θέμα ουσίας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Gul "Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές αλλά το ενδιάμεσο διάστημα".

Και εκεί τα σημάδια του τελευταίου καιρού δεν ήταν ενθαρρυντικά. Όσο για τις θεωρίες συνωμοσίας, που διατυπώθηκαν και σήμερα μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες για μυθιστορήματα και ταινίες αλλά είναι απόλυτα αντιπαραγωγικές για τις διεθνείς σχέσεις κυρίως όταν οι κατηγορίες είναι γενικές και αβάσιμες. Ερωτώ: Ποιός είναι πίσω από αυτό το σχέδιο; Τί στοιχεία υπάρχουν; Πολλά θετικά έγιναν στην οικονομία. Νέα πρόσωπα εισήλθαν στην πολιτική σκηνή εξωστρεφή και μορφωμένα, μια νέα γενιά Τούρκων ανοίγεται στον κόσμο.

Η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους είναι ένα θετικό βήμα που το περιμένουμε και έχουμε όλοι επενδύσει πολλά. Όμως, η Δημοκρατία δεν είναι μόνο η επιβολή της πλειοψηφίας, όσο δημοκρατικά και να είναι εκλεγμένη. Είναι ο σεβασμός της γνώμης της μειοψηφίας και η εξασφάλιση ενός χώρου έκφρασης για αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ θετικό που έχουμε αυτήν την συνάντηση που τέθηκε εν αμφιβόλω από ακραίες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων και με αιχμή του δόρατος τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Egemen Bağış με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απειλές.

Αυτό είναι απόλυτα καταδικαστέο από όλους. Πρέπει όλες οι πλευρές να κατανοήσουν ότι έχουμε κάθε λόγο να κρατήσουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας. Για το συμφέρον της Ένωσης και για το συμφέρον της Τουρκίας.

Το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 είναι ένα θετικό μήνυμα που δείχνει ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι σημαντική για την Ευρώπη και σημαντική για την Τουρκία. Έχουμε την ευκαιρία να μην δώσουμε άλλοθι σε αυτούς που θέλουν την Τουρκία μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό προϋποθέτει προσπάθεια και από τις δύο μεριές.

Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εμείς τις δικές μας υποσχέσεις. Το βασικό είναι σε τόσο κρίσιμες εποχές ο διάλογος να μπορεί να συνεχιστεί. Και σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ