Δάνεια από 55 έως 100 δισ. ευρώ


Για τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου σχεδιάζει η Κομισιόν 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Κομισιόν επεξεργάζονται σχέδιο για την χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις του Νότου της ευρωζώνης, θέμα που αναμένεται να εξεταστεί σήμερα, Πέμπτη, στην Σύνοδο Κορυφής.


Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση των οικονομιών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβενία, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους, που προκάλεσε την κρίση στην ευρωζώνη. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την ενότητα της ΕΕ και ειδικά για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της απόστασης που χωρίζει τον πλούσιο Βορρά από τον φτωχό Νότο.

Με την εξασφάλιση περισσότερων και φθηνότερων δανείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις και αύξηση της παραγωγής, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Η Κομισιόν και η ΕΤΕπ επεξεργάζονται έναν συνδυασμό δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποίησης με την χρήση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 10 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η κοινή έκθεσή τους περιλαμβάνει τρεις επιλογές για την μόχλευση 10 δισ. ευρώ, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι υψηλότερο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν την πρόταση που θέλουν να υλοποιηθεί σήμερα στη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη εκδοχή τα τρία τέταρτα του ποσού θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανειακών εγγυήσεων, με την εγγύηση να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80% του συνολικού ποσού, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιείται για την εγγύηση δανείων σε επιχειρήσεις, που πωλούνται ως χρεόγραφα με εγγύηση στοιχείων (Asset Backed Securities). Τα χρεόγραφα αυτά θα δημιουργούνται μόνο από νέα δάνεια τα οποία πληρούν τα κριτήρια την ΕΤΕπ και της Κομισιόν.

Η δεύτερη επιλογή αφορά εγγυήσεις τόσο νέων όσο και υφιστάμενων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία τιτλοποιούνται. Μόνο όμως εθνικά χαρτοφυλάκια δανείων θα έχουν την εγγύηση των διαρθρωτικών ταμείων. Η δεύτερη αυτή επιλογή θα είναι πιο δύσκολη γιατί οι τράπεζες θα προσπαθούν να πωλούν κακά δάνεια και καλά σε ένα πακέτο.

Στην τρίτη επιλογή, οι εγγυήσεις δεν θα περιορίζονται από τις εθνικές ποσοστώσεις των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά θα προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ. Με αυτή την τελευταία επιλογή, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ περίπου. 

http://eirinika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ