ΠΡΟΣΟΧΗ: Μήνυμα απάτη των 100 ευρώ


Την προσοχή όσων χρηστών του Διαδικτύου συναντήσουν ένα μήνυμα για δήθεν μπλοκάρισμα του υπολογιστή τους από την Αστυνομία εφιστά η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Το μήνυμα είναι απάτη και οι χρήστες καλούνται από την Αστυνομία να μην ακολουθούν τις οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «Ransomware» (γνωστό ως «ιός των 100 ευρώ»), που έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του Διαδικτύου, παίρνοντας τον έλεγχο των υπολογιστών τους.



Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του είναι το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες και προσβάλλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Ξαφνικά εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι έχει επισκεφτεί ιστότοπους με πορνογραφία ανηλίκων και για τον λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει μπλοκαριστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επιπλέον, το μήνυμα αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, δίνοντας στους επιτήδειους πρόσβαση στα στοιχεία του.

Η Αστυνομία συμβουλεύει τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην πληρώνουν τα χρήματα που τους ζητούνται. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Ως λύση - για ορισμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού - προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια η επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος). Ωστόσο, η λύση αυτή δεν αποδίδει στις νέες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η απάτη.

Για πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την προσβολή από το κακόβουλο λογισμικό μπορείτε να καλείτε στους αριθμούς: 210-6476464 και 210-6476461 ή στο email ccu@cybercrimeunit.gov.gr, της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
madata.gr
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ