Στην Energean Oil and Gas οι έρευνες για πετρέλαιο στο Καλπάκι;


-Φαίνεται ότι η χερσαία περιοχή στο Καλπάκι Ιωαννίνων θα καταλήξει στην Energean Oil and Gas, δηλαδή στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και εν γένει της Καβάλας

Κατατέθηκαν την Παρασκευή οι βελτιωμένες κλειστές προσφορές των κοινοπραξιών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων επί ελληνικού εδάφους, και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα.


Οι νέες προσφορές κατατέθηκαν προς την αρμόδια 17μελή Επιτροπή του Υπουργείου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία των επαφών – διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door, με την Επιτροπή να ζητά από τους «μνηστήρες» βελτιώσεις στις προσφορές τόσο σε τεχνικό επίπεδο (π.χ. ενίσχυση του προγράμματος γεωτρήσεων) όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα το energypress.gr, οι φάκελοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οδηγούν σε συμπεράσματα για το πώς θα «μοιραστούν» τα τρία κοιτάσματα.

Φαίνεται ότι η χερσαία περιοχή στο Καλπάκι Ιωαννίνων θα καταλήξει στην Energean Oil and Gas, δηλαδή στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και εν γένει της Καβάλας, και στην οποία εισήλθε προ ημερών με κεφάλαια 60 εκατ. Ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point.

Η Energean συμμετέχει στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη Νορβηγική Schlumberger, τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, και την Petra Petroleum εταιρεία συμφερόντων του καναδικού fund Taurus.

Ο δεύτερος διεκδικητής, η Chariot Oil and Gas Limited, φαίνεται ότι έχει τυπικά προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρεί την προϋπόθεση να έχει δική της παραγωγή, ενώ υπάρχουν κάποια θέματα και με την έδρα που δηλώνει.

Εκτός απροόπτου λοιπόν δεν θα πάρει την περιοχή παρότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει καταθέσει καλή οικονομική προσφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε συνεργασία οι δύο ενδιαφερόμενοι, κατεύθυνση που, σε γενικές γραμμές, ευνοείται από το ΥΠΕΚΑ.

Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αρχικά προσφορές και οι κοινοπραξίες: πρώτον, των ΕΛΠΕ με την Edison και την Melrose (έχει εξαγοραστεί από την petroceltic) και δεύτερον, των Καναδέζικων εταιρειών Arctic Hunter και Enterprises.

Ωστόσο και οι δύο αποκλείστηκαν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας. Η Arctic Hunter έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της, που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ημερών.

http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης