ΟΟΣΑ: Επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα αν χρειαστεί


Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να της δώσουν επιπλέον δάνεια εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα και η οποία προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014.


Ο Οργανισμός προβλέπει επίσης συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης για φέτος και κάνει λόγο για ανάγκη υιοθέτησης «πιο επιθετικών μέτρων».

Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια «επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014», παρά το υφεσιακό κλίμα που επικρατεί, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014 (-1,2%) με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013).
Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.
Αντίθετα οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προβλέπονται θετικές, σε ποσοστό 6,1% για το 2014, από -2,4% το 2012

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι αργή για την Ελλάδα, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και τις χαμηλές εξαγωγές, επιδεινώνουν την ύφεση.
Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, η επιστροφή της ανάπτυξης δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η διαρθρωτική εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνεχισθεί, στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη, ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εφαρμοσθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
H αποκατάσταση των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την ύφεση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η παραγωγή συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012 εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, των περιορισμένων δυνατοτήτων για δανεισμό και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Παρ' όλα αυτά τους τελευταίους μήνες το ποσοστό του πληθωρισμού έγινε αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο προϋπολογισμός 2013 θεωρείται ότι είναι γενικά σε καλή τροχιά.
Με δεδομένη όμως την έκταση της ύφεσης και τις κοινωνικές εντάσεις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών, στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Από τη στιγμή επομένως που δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η Ελλάδα πιθανώς να χρειασθεί νέα δημόσια χρηματοδότηση ή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η απαραίτητη υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις με αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς και με προβλήματα ρευστότητας επισημαίνεται.
Από την άλλη πλευρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποπληρωμή των οφειλών του κράτους, μπορούν να βελτιώσουν τη ρευστότητα και την εσωτερική ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η σαφής βελτίωση του ανταγωνιστικού κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών, και εφ' όσον δρομολογηθούν ορισμένα επενδυτικά προγράμματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ακολουθεί πίνακας με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες του Νοεμβρίου:


ΠΡΟΒΛΕΨΗ
5/2013
11/2012

2013
2014
2013
2014
Ανάπτυξη
-4,8%
-1,2%
-4,5%
-1,3%
Πληθωρισμός
-0,7%
-1,7%
-0,2%
-0,8%
Ανεργία
27,8%
28,4%
26,7%
27,2%
Έλλειμμα
-4,1%
-3,5%
-5,6%
-4,6%
Χρέος
175,1%
180,6%
188,6%
195,2%
Ισοζύγιο τρεχουσών
-1,1%
0,9%
-4,6
-2,3%
(Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, χρέος γενικής κυβέρνησης και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκφράζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ)

 
Ύφεση και φέτος στην ευρωζώνη
 

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης τη στιγμή που το κλίμα
στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και 4% για το 2014.
Στην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος και 4,2% για το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος και 2,8% το 2014, ο υψηλότερος από το 2005.
Αντιθέτως, η ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014 όμως αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Πάολο Πάντοαν, είπε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται, αλλά οι προοπτικές κάθε κράτους μέλους παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.
Προειδοποίησε, παράλληλα ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση.

«Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός. Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη» σχολίασε στο Reuters ο Πάντοαν.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει γενναία μέτρα πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την ευρωζώνη να εξέλθει της ύφεσης.

«Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση», υποστήριξε ο Πάντοαν. «Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης», είπε ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Η παγκόσμια οικονομία ενισχύεται σταδιακά, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και ανόμοια» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι «οι υποστηρικτικές νομισματικές πολιτικές, οι βελτιούμενες χρηματοοικονομικές συνθήκες και μια βαθμιαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης βρίσκονται στην ρίζα της ανάκαμψης. Επίσης, η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών αρχίζει να αποδίδει…».

Ο οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης τα κράτη μέλη ότι θα πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για την μείωση της ανεργίας που σε πολλές χώρες έφθασε σε «επικίνδυνα επίπεδα». Θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε ορισμένες χώρες, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, επισημαίνει ο Οργανισμός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία των νέων που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ