«Δεν σκοπεύουμε να σβήσουμε τη φωτιά με τη φωτιά»


Οι αφρικανικές κοινότητες διαψεύδουν ότι αυτοοργανώνονται εναντίον της Χρυσής Αυγής

Για περίπου δύο μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, μέλη κοινοτήτων μεταναστών συσκέπτονταν στην Αθήνα αναζητώντας μια απάντηση: πώς αντιμετωπίζεις τη ρατσιστική βία; Παρά τις μεμονωμένες φωνές για απευθείας σύγκρουση, κυριάρχησε επισήμως η φωνή της σύνεσης. Αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την αυτοδικία. 
Η δήλωση όμως 28χρονου μετανάστη από την Κένυα σε βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό για τη δημιουργία ομάδας αυτοάμυνας και περιπολιών με την ονομασία Μαύροι Πάνθηρες τούς ξένισε. Τη διαψεύδουν και απαντούν: «Τη φωτιά δεν τη σβήνεις με φωτιά».
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης το βρετανικό δίκτυο Channel 4 παρουσίασε ρεπορτάζ του από την Αθήνα. 
Σε αυτό εμφανίζεται ο Μιχάλης Τσέγκε, μετανάστης από την Κένυα, να δηλώνει πως συμμετέχει σε ομάδα που αποκρούει επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και περιπολεί σε γειτονιές. «Δεν μπορείς να ζεις φοβισμένος εξαιτίας μιας νεοναζιστικής οργάνωσης», λέει. «Εγώ, προσωπικά, είμαι μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Ολοι το ξέρουν αυτό. Τους προειδοποιώ άμεσα: Μην τα βάζετε με τους μαύρους». Στο ίδιο βίντεο ο Τσέγκε λέει ότι έχει αντιμετωπίσει ακροδεξιούς «σε πάνω από δέκα αληθινές μάχες».
«Μπορεί κάποιοι να θέλουν να αντιδράσουν στις επιθέσεις που δέχονται αλλά δεν έχω ακούσει κάτι για οργανωμένη ομάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Σάμι Κινιατζούι, μετανάστης από την Κένυα που ζει στην Ελλάδα 42 χρόνια και γνωρίζει τον Τσέγκε. Τη λειτουργία αντίστοιχης ομάδας διαψεύδει και ο Νικόδημος Κινίουα από την οργάνωση μεταναστών Asante. 
 Oπως λέει, πριν από μία εβδομάδα δημοσιογράφος του Channel 4 επικοινώνησε με την οργάνωση. Eψαχνε πώς οι Αφρικανοί αυτοοργανώνονται κατά των ρατσιστικών επιθέσεων. «Τους είπαμε ότι δεν συμβαίνει κάτι», τονίζει ο Κινίουα. Χθες, μετά την αναπαραγωγή των δηλώσεων του Τσέγκε στο Διαδίκτυο, η Asante ανακοίνωσε: «Δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη αφρικανικών κοινοτήτων ούτε οργάνωση ούτε και μεμονωμένα άτομα που να προσδιορίζονται ως Μαύροι Πάνθηρες».
Το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (αποτελούμενο από μη κυβερνητικές οργανώσεις) εντόπισε 154 θύματα μέσα στο 2012. Στην πλειονότητά τους πολίτες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Σομαλία, τη Γουινέα. Το χρώμα του δέρματός τους τούς καθιστούσε στόχους. Επιθέσεις είχαν δεχτεί και τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας στην Αθήνα. «Απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία. Η βία δεν λύνεται με βία», λέει ο Καγιού Λιγκοπόρα, μέλος της τανζανικής κοινότητας.
Ο Λαμίν Καμπά, μετανάστης από τη Γουινέα, αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των αφρικανικών κοινοτήτων της Αθήνας. Οπως λέει δεν γνωρίζει για την ύπαρξη ομάδας Μαύρων Πανθήρων. «Μπορεί να το είπε για να φοβίσει τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια μικρή ομάδα σε κάποιο διαμέρισμα. Εάν υπάρχει όμως, θα είμαστε απέναντί της. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες σύγκρουσης», λέει. «Απέναντι στη βία πορευόμαστε ειρηνικά».

 tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης