Η.Π.Α.: Γνωρίζεις Ελληνικά; Προσλαμβάνεσαι...


-Ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση σε Έλληνες και Κυπρίους στο Μεταναστευτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ. Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μπορεί να εγκριθεί σχετικά σύντομα, το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

Ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση σε Έλληνες και Κυπρίους φιλοδοξεί να προσφέρει ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο Μεταναστευτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ και που θα περιέχει ένα πολύ σημαντικό σημείο: θα χαρακτηρίζει ως ειδίκευση την γνώση γλώσσας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της ελληνικής.


Για την προώθηση αυτής της προσπάθειας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πολλοί φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έχουν καταρτίσει επιτροπή για την Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στην Αμερική (Temporary Employment of Greeks in America ή TEGA).

Ο Άντριου Μάνατος (φωτό) της ομώνυμης εταιρείας προώθησης θεμάτων που αφορούν τον ελληνισμό στις ΗΠΑ, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ελληνοαμερικανικών φορέων και του νομοθετικού μηχανισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Πώς θα λειτουργήσει αυτή η προσπάθεια; «Μια ρύθμιση προστέθηκε στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο», εξηγεί ο κ Μάνατος «που, αν ψηφιστεί, θα επιτρέπει σε ελληνοαμερικανικούς να διαφημίζουν θέσεις εργασίας στην εταιρεία τους. Ένα από τα προσόντα που θα ζητούν θα είναι γνώση της ελληνικής γλώσσας. Αν δεν υπάρχει κανένας αμερικανός με τα συγκεκριμένα προσόντα για τη θέση, τότε θα μπορούν να προσλάβουν Έλληνες, ή Κύπριους πολίτες».

Ο κ. Μάνατος επεσήμανε ότι η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής TEGA και η προώθηση της ρύθμισης έγινε για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και γιατί παρατηρείται, κατά τη γνώμη του, «διάβρωση» της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών παραδόσεων στις ΗΠΑ.

«Επικεντρωνόμαστε», τονίζει «μόνο στο να βοηθήσουμε Έλληνες και Κύπριους που θα έρθουν εδώ και θα βοηθήσουν με τη σειρά τους την ελληνοαμερικανική κοινότητα να διατηρήσει την κουλτούρα της».
Άντριου Μάνατος
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει, γίνονται επαφές με εταιρείες που ανήκουν σε ελληνοαμερικανικούς, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι και να εξασκήσουν τα ελληνικά τους και να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Μέρος των καθηκόντων αυτών που θα έρθουν με τη συγκεκριμένη βίζα (J1) θα είναι ή διδασκαλία των ελληνικών στο προσωπικό της εταιρείας ή τον διευθυντή της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη μεταναστευτική νομοθεσία, αν ψηφιστεί, θα δίνει τη δυνατότητα σε ειδικευμένους επιστήμονες από χώρες, των οποίων το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ ήταν λιγότερο από 5.000 άτομα το χρόνο που μας πέρασε, να απασχολούνται σε εταιρίες στην Αμερική για 18 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης της άδειας αυτής εργασίας. Το σημαντικό είναι ότι προστέθηκε, στη νομική διατύπωση του νομοσχεδίου, σημείο που αφορά την γνώση ξένης γλώσσας σαν καθοριστικό προσόν για την απόδοση άδειας εργασίας.

Η ευρύτερη τροπολογία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας και παραπέμπεται για να εξεταστεί από την ολομέλεια του σώματος. Το σημαντικό είναι ότι η τροπολογία χαίρει διακομματικής υποστήριξης. Ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ (Charles Schummer), Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, κατέθεσε την τροπολογία η οποία υποστηρίζεται επίσης και απ' τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Λίνζι Γκράχαμ(Lindsey Graham), από τη Νότια Καρολίνα.

Επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστεί το θέμα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πορεία μίας τροπολογίας είναι περίπλοκη και μακροσκελής. Τι πιθανότητες έχει όμως να περάσει;

Ο κ. Μάνατος δίνει ένα 70% πιθανότητα να περάσει το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και «και αν περάσει η μεταναστευτική νομοθεσία, τότε η συγκεκριμένη τροπολογία έχει πιθανότατα 80% να περάσει και εκείνη».

Ο κ. Μάνατος πιστεύει επίσης ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μπορεί να εγκριθεί σχετικά σύντομα, το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Παράλληλα με την νομοθετική διαδικασία, έχει κινητοποιηθεί και ένας ολόκληρος μηχανισμός στα πλαίσια της Επιτροπής για την Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στην Αμερική, για να προλειάνει το έδαφος σε περίπτωση που η ρύθμιση εγκριθεί. Η επιτροπή θα συνεργαστεί με Ελληνοαμερικανικές εταιρείες και θα τις βοηθήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη τις πρόνοιες του νόμου. Επίσης η επιτροπή TEGA θα βοηθήσει Έλληνες και Κύπριους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις.

 

Πηγή: skai.gr/news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης