Ταινία για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελληνοκυπρίων σχεδιάζει ο Κ.Γαβράς


Tην επιθυμία του να μπορέσει να δημιουργήσει μια ταινία πρωτότυπη για την Κύπρο εξέφρασε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Καθημερινή» Κύπρου, αποκαλύπτοντας πως έχει μελετήσει αρκετά τη ζωή των απαγχονισθέντων κατά την περίοδο του αγώνα της Κύπρου (1955-59) κατά των Άγγλων.


«Αν βρεθεί το κατάλληλο σενάριο ή η ιστορία δεν θα είχα καμία αντίρρηση να κάνω μια ταινία για το νησί», δηλώνει ο Κ.Γαβράς, ενώ θεωρεί πως τα γεγονότα της περιόδου 1955-59, θα μπορούσαν  να αποτελέσουν το φόντο μιας ταινίας.

Όπως είπε ο Κ.Γαβράς, εκείνο που τον απασχολεί και θα ήθελε μέσα από μια ταινία να αναδείξει , είναι «η ηρωική θυσία των ανθρώπων σε πολύ νεαρή ηλικία», αλλά και «η αγριότητα των Άγγλων» πίσω από αυτές τις ιστορίες.

«Μερικές, μάλιστα, ιστορίες είναι καταπληκτικές», εξήγησε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ τραγική» την ιστορία του  Παλληκαρίδη, που όπως είπε, έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια ταινία».
Προβληματισμένος για όλα όσα βιώνει σήμερα η Κύπρος ο Κ. Γαβράς δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν λύσεις.

Στα 80 του χρόνια σήμερα ο ευφυής σκηνοθέτης δεν εφησυχάζει. Το σινεμά για τον ίδιο είναι μεράκι, αφού δηλώνει άνθρωπος των εικόνων και όχι των λόγων γι' αυτό άλλωστε στην πρόσφατη αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ζήτησε να μην προβεί σε αντιφώνηση παρά μόνο να συζητήσει με το κοινό, αφού, όπως μου είπε, η σχέση του όλα αυτά τα χρόνια με το κοινό ήταν διαλογική.

Συζητώντας με μια καθηγήτρια μου εξομολογήθηκε ότι έκανε οικονομίες επί χρόνια για να αγοράσει ένα σπίτι και της πήραν τα μισά. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ληστεία, είναι ασύλληπτο», ανέφερε και επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η Ευρώπη αποφασίζει να πάρει τα λεφτά των πολιτών της έτσι απροκάλυπτα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης