Προχωρά η αποκατάσταση της αρχαίας Δωδώνης


Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται τα έργα συντήρησης κι αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, τα οποία επικεντρώνονται στο αρχαίο θέατρο

Μετά από πολυετείς εντάσεις, μεταξύ και της επιστημονικής κοινότητας για τον τρόπο αναστήλωσης και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, σήμερα το έργο έχει περάσει στην κύρια φάση του και εξελίσσεται πλέον ομαλά.


Τα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με προυπολογισμό τριών περίπου εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν τη στερέωση και αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου, καθώς και εργασίες στη Δυτική Στοά και λοιπά μνημεία του ιερού. 


Με την ολοκλήρωσή τους, το 2015, προβλέπεται η αποκατάσταση τμήματος του κοίλου του θεάτρου, οκτώ κερκίδων του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες, και η αποκατάσταση τμήματος του αναλημματικού τοίχου του θεάτρου. Επίσης περιλαμβάνεται η αποκατάσταση τμήματος της Δυτικής Στοάς του ιερού και των αναθηματικών βάθρων στην πρόσοψή της. 

Στα λοιπά μνημεία του ιερού πραγματοποιούνται περιορισμένης έκτασης εργασίες διαμόρφωσης, συντήρησης και ανάδειξης των περιγραμμάτων τους, με στόχο την αναβάθμιση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου.

Την πορεία των εργασιών παρουσίασε σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο των Ελευθέριων της πόλης των Ιωαννίνων ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γιώργος Σμύρης. Ο κ. Σμύρης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό των έργων και τόνισε ότι οι εργασίες κυλούν πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι έχουν ξεπεράσει το πιλοτικό στάδιο. Έτσι η τρίτη ανατολική κερκίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης