ΑΡΤΑ: Η παράδοση στη Ροδαυγή συνεχίσθηκε και φέτος

«Καλώς σας εύρ ο Λάζαρος και φέτος και του χρόνου
με τα΄ασπρα με τα κόκκινα και με τα λουλουδάτα …»


    Μικροί και μεγάλοι, γέροι και γριές τραγούδησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μερικά από τα 24 τραγούδια του Λαζάρου τα οποία τραγουδιόνταν από τα παιδιά παλαιότερα  σε όλα τα σπίτια  του χωριού τα λεγόμενα «Λαζαρούδια». (Βίντεο)


Το πασχαλινό αυτό έθιμο καλά κρατεί στη Ροδαυγή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος  μαζί με όλους τους Φορείς  του χωριού (Εκκλησία, Κοινότητα, Σύλλογο Γυναικών κλπ), οι οποίοι στηρίζουν  και πλαισιώνουν την Λαογραφική ομάδα που για 20 και πλέον έτη,  κάθε παραμονή του Λαζάρου, Παρασκευή βράδυ στο χαγιάτι του ιστορικού Ναού της Αγ. Παρασκευής τραγουδάνε με μεράκι  αλησμόνητα  τραγούδια της  παράδοσής τους.

Και τα 24 τραγούδια    είχαν την σημασία τους και  όλα είχαν να κάνουν με τη ζωή  και τις ασχολίες των κατοίκων  του χωριού. Ιδιαίτερη όμως σημασία είχε το τραγούδι του ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΥ, η παραγγελία  του οποίου  ήταν πολύ συχνή και αυτό επειδή η περιοχή είχε πολλούς ξενιτεμένους..

«Παρακαλώ σε ξενιτειά με τα φαρμάκια πώχεις,
αυτόν τον νιό που  σου΄στειλα αυτό το παλικάρι
          να μην του δώκεις αρρωστιά, να μην του δώκεις χάλι…»   

Οι νοικοκυραίοι την ημέρα που θα περνούσαν τα παιδιά φρόντιζαν   να είναι στο σπίτι και περίμεναν με λαχτάρα   τα παιδιά  για να παραγγείλουν  το τραγούδι της επιθυμίας τους  και τα κερνούσαν  αυγά, σύκα, καρύδια , καραμέλες κλπ Τα παιδιά δε έπρεπε να ξέρουν  όλα τα τραγούδια, γιατί αλλιώς  δεν γίνονταν δεκτά.

Σκοπός της αναβίωσης του εθίμου αυτού  είναι να διασωθούν  τα  αυθεντικά και παραδοσιακά αυτά τραγούδια, να τα θυμηθούν οι παλαιότεροι και να τα μαθαίνουν  οι νεώτεροι, ώστε να μην χαθούν τα ακούσματα και οι μελωδίες των τραγουδιών αυτών με το πέρασμα του χρόνου, γιατί  αυτό θα έχει ως συνέπεια τον πολιτιστικό μαρασμό για τη Ροδαυγή και τους ανθρώπους της και πόσο μάλλον σήμερα  που ο εκφυλισμός και η αλλοτρίωση απομακρύνουν τους νέους από  τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους.

http://rodavgiartas.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ