Πάσχα με την οικογένεια: κάνει καλό στην υγεία


Αν θέλετε να επιβιώσετε και αυτές τις γιορτές, μην ταλαιπωρείστε με κάθε λεπτομέρεια, χαλαρώστε και γελάστε, και η Κυριακή του Πάσχα με την οικογένεια θα σας μείνει αξέχαστη

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής αφήνουν αρκετές οικογένειες χωρίς επαρκή χρόνο για κοινά γεύματα. Με την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα να φορτώνουν επιπλέον άγχος και αγωνία τους γονείς, αφαιρώντας τους τη διάθεση για ευχάριστα και ξέγνοιαστα οικογενειακά τραπέζια, το γλέντι του Πάσχα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.


Εκτός από τις διατροφικές παγίδες που συχνά κρύβουν τα επιβαρημένα πασχαλινά «μενού», τα μεγάλα εορταστικά τραπέζια αποτελούν ευκαιρία να ενισχυθούν οι οικογενειακοί δεσμοί, αλλά και εύφορο έδαφος για οικογενειακές «παρεξηγήσεις», θυμίζοντας, ειδικά στη χώρα μας, κάτι από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ.

Τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων, κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, έχουν καταγραφεί σε πρόσφατες έρευνες. Οσο περισσότερο οι οικογένειες τρώνε μαζί, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν τα παιδιά να γίνουν παχύσαρκα, να στραφούν στο τσιγάρο ή να καπνίσουν μαριχουάνα, να το «ρίξουν» στο αλκοόλ, να είναι «κακοί μαθητές», να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση ή να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

Αν ξεπεραστούν ή αποφευχθούν τα αρνητικά σημεία των μεγάλων εορταστικών οικογενειακών συγκεντρώσεων, το κέρδος είναι πολλαπλό. Το «κλειδί» είναι στην προσπάθεια ένταξης όλων στο εορταστικό κλίμα της ημέρας, βάζοντας εντέχνως στη θέση τους τους «ενοχλητικούς» συγγενείς, που μοναδικό στόχο έχουν να ρίξουν την αυτοπεποίθηση των υπολοίπων.

Οι γιορτές δεν πρέπει να είναι καταπίεση ή άγχος, γι' αυτό οι πηγές του στρες και της δυσαρέσκειας πρέπει να αντιμετωπίζονται, να περιορίζονται ή να εξαλείφονται. Αν δεν σας αρέσει η συνταγή της μαμάς για τη μαγειρίτσα, αλλάξτε την, ή αν δεν θέλετε να ακούτε όλη την Κυριακή του Πάσχα κλαρίνα, όπως ο θείος σας, προσθέστε και άλλα είδη μουσικής, που θα καλύπτουν όλα τα γούστα.

Βέβαια, το κυριότερο πλεονέκτημα των οικογενειακών εορτασμών είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας, αφού φίλοι και συγγενείς αποτελούν το πλαίσιο στήριξής μας. Η επικοινωνία διευκολύνεται μέσα από τα γέλια ή και τις διαφωνίες που συνοδεύουν την κατανάλωση αλκοόλ την Κυριακή του Πάσχα.

Ομορφες αναμνήσεις έρχονται στην επιφάνεια και οι μικρότεροι μυούνται στα έθιμα, στην ιστορία και στις συνήθειες της οικογένειας. Μικροί και μεγάλοι, στενοί συγγενείς ή αγαπημένοι φίλοι, νιώθουν την ασφάλεια αλλά και την ικανοποίηση πως είναι μέρος ενός συνόλου, πως ανήκουν σε μια οικογένεια.

Αρκεί, φυσικά, οι συζητήσεις, τα σχόλια και οι συμβουλές να μην είναι επικριτικά ή επιθετικά και η στάση καταπιεστική, ενοχλητική ή προκλητική. Από τις θετικότερες επιπτώσεις των οικογενειακών γευμάτων, ειδικά στην Ελλάδα του Μνημονίου, είναι πως, συνήθως, είναι πιο οικονομικά, ειδικά αν έχουν συνεισφέρει όλοι στην αγορά ή στην ετοιμασία των υλικών, ή αν συγκριθούν με τις πασχαλινές αποδράσεις σε τουριστικούς προορισμούς των περασμένων ετών.

 enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης