Ο Παπανδρέου μας άφησε με άδεια ταμεία...


Δεν καλύπτει Παπανδρέου ο Βενιζέλος για την μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Όχι μόνο δεν προτίθεται να δώσει κάλυψη στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσει την έρευνα, που διεξάγεται αυτή την ώρα για τη μαύρη τρύπα των 115 εκατομμυρίων ευρώ, που βρέθηκε στα οικονομικά του κόμματος για την περίοδο 2004-2011. 


Η συνάντηση, που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή οι κύριοι Βενιζέλος και Παπανδρέου – με πρωτοβουλία του πρώτου, όπως σημειώνεται σε άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους – δεν πήγε και τόσο καλά, τουλάχιστον όχι όσο θα ήλπιζε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάδειξη του θέματος, με δεδομένη την οικτρή και αδιέξοδη οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και επιπλέον ανακοίνωσε στον κ. Παπανδρέου ότι θα κληθούν όλα τα στελέχη, που διαχειρίστηκαν χρήματα την επίμαχη περίοδο να εξηγήσουν την υπόθεση.

Αυτό δεν φάνηκε φυσικά να ικανοποιεί τον κ. Παπανδρέου, από το περιβάλλον του οποίου επισημαινόταν ότι «άλλο η διαφάνεια, άλλο η σκοπιμότητα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό»!!!

Τα στοιχεία ωστόσο είναι συντριπτικά: Σύμφωνα με την Ιπποκράτους ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 έφτασε στα 116,5 εκατ. ευρώ. «Σε συνδυασμό δε με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκατ. ευρώ στα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες. Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΠΑΣΟΚ.

Διευκρινίζεται ότι «θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών».

Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης είναι και το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», άρα άφησε ακάλυπτες τις όποιες παρεμβάσεις έκαναν πιστά σε αυτόν στελέχη, σχετικά με την υπόθεση.

Όσον αφορά το γενικότερο κλίμα της συνάντησης Βενιζέλου – Παπανδρέου, μόνο σε ειδυλλιακή σχέση δεν παραπέμπει. Η σχετική ανεπίσημη ενημέρωση της Ιπποκράτους βρίθει έμμεσων αιχμών, ακόμη και ειρωνειών για τον πρώην πρωθυπουργό. «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε αναγκαία τη συνάντηση, λόγω της απουσίας του Γ. Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα, «καρφώνοντας» τον πρώην πρωθυπουργό για τα ατέλειωτα ταξίδια του.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος «κάρφωσε» και ανθρώπους του κ. Παπανδρέου, που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, που έφερε σε δύσκολη θέση την τωρινή ηγεσία. « κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο  στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012» αναφέρεται στο σημείωμα, φωτογραφίζοντας έτσι τόσο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και τον Ιωάννη Διώτη.

Τα ονόματα που εμπλέκονται παραπέμπουν άμεσα στην τότε ελίτ του Μαξίμου. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται ο Νίκος Αθανασάκης (Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου), Ροβέρτος Σπυρόπουλος (Γενικός Διευθυντής του κόμματος και η κα. Καλογεροπούλου, στενή συνεργάτιδα του Γιώργου.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να… επιστρατεύσει τον κ. Παπανδρέου στην κυβερνητική μάχη και του «χρέωσε» ειδικά καθήκοντα για τις μέρες του Πάσχα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός «θα επισκεφθεί την Πάτρα» και έτσι «συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε σχέση με τους οδικούς άξονες και ιδίως την Ολυμπία Οδό, που πρέπει να ολοκληρωθεί  και για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη και τους πολίτες». Προφανώς ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να κάνει στους κατοίκους της Πάτρας την ανάλογη διαφήμιση των κυβερνητικών έργων.

Γιάννης Μακρυγιάννης
protothema.gr
zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης