Έρχεται ο ανώτατος μισθός των 490 ευρώ


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης που πέρασε τελευταία στιγμή -βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- η οποία απελευθερώνει πλήρως τον κατώτατο μισθό για τους άνεργους.


Στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και θεσμοθέτησε τον… ανώτατο μισθό των 490 ευρώ για εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ανεργίας σε δήμους και περιφέρειες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φωνάζουν πως ουσιαστικά ρίχνουν τον κατώτατο μισθό από την «πίσω πόρτα».

Η τροπολογία  του υπουργού Οικονομικών αφορά τα 5μηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και έρχεται σε συνέχεια σχετικού προγράμματος που είχε επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα επιλέγονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι αν υπάρχει και άλλο άνεργο μέλος στην οικογένεια.

Όσον αφορά τις απολαβές για αυτό το διάστημα των 5 μηνών που θα διαρκέσει η απασχόληση, η τροπολογία προβλέπει «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας» καθαρές αμοιβές ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό! Την ίδια ώρα, για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως!

Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, προβλέπεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».

Όπως κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, άνοιξε η Κερκόπορτα για πιθανή μείωση του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού στο μέλλον, αφού η τροπολογία για τους άνεργους κάνει λόγο για 490 ευρώ… το πολύ: «Αυτό που λέει η τροπολογία που ψηφίστηκε είναι ανώτατο όριο στα 490 ευρώ» σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό» τόνισε μιλώντας στον Real Fm.

madata.gr
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης