Για συνέργεια σε τοκογλυφία απολογήθηκε ο πρώην υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος


Βαριές κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συνέργεια σε τοκογλυφία απολογήθηκε σε ανακριτή που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος.


Μετά την απολογία του μάλιστα ο πρώην υφυπουργός -ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει- αφέθηκε ελεύθερος με υψηλή εγγυοδοσία 200.000 ευρώ ενώ του επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η κλήτευσή του επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – το όνομα του οποίου βρίσκεται μάλιστα στη λίστα των «36» που ερευνά το ΣΔΟΕ- ενώπιον του ανακριτή αφορά έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη και η οποία προς το αφορά σε ιδιωτική διαφορά και όχι σε δημόσιο χρήμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας με την ιδιότητα του δικηγόρου αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση. Φέρεται να μεσολάβησε για λογαριασμό ιδιοκτήτριας που εμπορεύεται καπνό από την Καβάλα προκειμένου λυθεί πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε (σ.σ. η εταιρεία). Κατά το κατηγορητήριο, ο Γ. Ανθόπουλος εμφανίζεται να μεσολαβεί και να εξασφαλίζει στην ιδιοκτήτρια δανειοδότηση από άλλη εταιρεία.

Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια σχεδόν παράλληλα με τη δανειοδότηση που πέτυχε – χάρη στη μεσολάβηση, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη του πρώην υφυπουργού – πουλάει εμπόρευμα, δηλαδή καπνό, σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ η οποία άνηκε στην ανήλικη, τότε, κόρη της. Η πώληση του εμπορεύματος γίνεται με ποσοστό 10%  πάνω από την τιμή αγοράς και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη για τον πρώην υφυπουργό.

Κατά τη δικαιοσύνη, το ποσοστό 10% είναι αποτελεί «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» προς τον Γ. Ανθόπουλο και ανέρχεται στα 1.757.800 ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών έγινε και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και μελών της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο πρώην υφυπουργός αρνήθηκε τη κατηγορία που αντιμετωπίζει και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας εμπορίας καπνού, του δάνειζε χρήματα γιατί το διάστημα εκείνο έχτιζε σπίτι. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης ο πρώην υπουργός δεν εμφανίζεται ποτέ να επιστρέφει τα χρήματα στους δανειστές του.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση εκτός από τον πρώην υφυπουργό, στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν απολογηθεί και άλλοι κατηγορούμενοι, ενώ έπονται οι απολογίες δέκα ακόμη προσώπων μελών του ΔΣ των εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ