Δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα χέρια» για τον Αώο


Αντιδρούν στο σχέδιο εκτροπής των νερών του και κατασκευής φράγματος

Την ανησυχία, την αντίθεσή τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην μείνουν με «σταυρωμένα χέρια», διατύπωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μέλη της «Κίνησης για την προστασία του Αώου» και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, σχετικά με το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εκτροπής νερών από τις πηγές του Αώου, παραθέτοντας τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Ηπείρου, που αναρτήθηκε τον Δεκέμβρη 2012 στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ειπώθηκε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου εκτροπής νερού από τις πηγές Αωού στη λίμνη Παμβώτιδα και κατασκευής ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος.

Παρέμβαση η οποία ενδέχεται να υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track παρακάμπτοντας περιβαλλοντικές μελέτες και αφορά τις περιοχές NATURA αν και η γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου είναι ομόφωνα και κατηγορηματικά αντίθετη, όπως επίσης και οι εμπλεκόμενοι δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου.

Το ζήτημα αυτό εξέθεσαν σε όλες του τις πτυχές προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, τα μέλη της «Κίνησης για την προστασία του Αωού», ο Δημήτρης Δρούγιας, με μία ηλεκτρονική παρουσίαση ιστορική και περιβαλλοντική της περιοχής, αλλά και οι κ. κ. Παύλος Κοντογιάννης, Κώστας Γιαννούλης και Κώστας Κωλέτσης με τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας που μέσα από την καταστροφή, όπως τονίστηκε, του μοναδικού οικοσυστήματος της Β. Πίνδου με τη μείωση των νερών κατά 700.000.000 κ.μ., διαβλέπει και τον δικό του «μαρασμό και υποβάθμιση».

«Αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια κατά του έργου, ώστε να μη φύγει το νερό του ποταμού» είπαν τα μέλη της Κίνησης υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα αντιταχθούν σε αυτό το έργο, «το οποίο δεν σηματοδοτεί ανάπτυξη αλλά καταστροφή καθώς οι αιτίες του είναι μόνο κερδοσκοπικές».

Ανέφεραν ότι από το ποτάμι που σήμερα είναι πηγή ζωής για την περιοχή εξαφανίζονται με το έργο αυτό περίπου 40 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να τίθεται ήδη θέμα μεγάλης ανησυχίας για τις καλλιέργειες στην περιοχή της Κόνιστας, αλλά και για τις κατολισθήσεις, που πλήττουν ήδη περιοχές στο Δερβενίτσι.

Για «σοβαρά ζητήματα, που ανακύπτουν από το έργο» έκανε λόγο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εθνικό πάρκο και κατά συνέπεια τα έργα θα έπρεπε, όπως είπε, να είναι συμβατά συνολικά και μακροχρόνια με τη διαχείρισή της αλλά και βάσει σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων.

«Εμείς θέλουμε οικονομική δραστηριότητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και αύξηση των θέσεων εργασίας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα εθνικά πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν εθνική κληρονομιά και δεν είναι δυνατόν να υποθηκεύονται για τόσο παράλογες προθέσεις».

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης